Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lightning Network, Bitcoin’e Teknik Anlamda Olumlu Etki Yapmaya Devam Ediyor

Lightning Network için işler çok iyi gidiyor. Sistem şu anda aktif 2000 node’a ulaşırken; teknolojinin hayata girmesinden sonra düşen masraflar; kullanıcıların oldukça hoşuna gitmişe benziyor.

Gerçekten de ‘Işık’ Gibi: 6600 Kanal, 2000 Node, 150 Bin Dolar Kapasite

Çıkan verilere göre, Lightning Network için işler oldukça iyi durumda. Şu anda sistem üzerinde ulaşılabilir nod sayısı 1997 olarak belirtilirken; bazı otoriteler gerçekte bu rakamın çok çok daha fazla olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte ağda açık olan toplam kanal sayısı ise 6614 ‘e ulaşmış durumda. Yazının kaleme alındığı dakikalarda ise ağın toplam işlem kapasitesi 150 bin doları aşmış görünüyor.

Daha hayatımıza gireli 5 ay olmasına rağmen, Lightning Network’ün bu gösterdiği gelişim birçoklarını oldukça memnun etmişe benziyor. Özellikle yaşadığı kullanıcı ara yüzü sorunlarını da yavaş yavaş geride bırakmaya başlayan sistemin işleri yolunda ilerliyor.

Ekosisteme her geçen gün optimizasyon için yeni özellikler ve gelişmeler eklenmeye devam ederken, LN ekibi sektörün önde gelen isimlerinin de dikkatini ve ilgisini çekmeyi başarmışa benziyor. Özellikle teknoloji sektörünün dev şirketi Microsoft’un LN’yi övmesi de başlı başına çok önemli bir gelişme olarak gösteriliyor. Microsoft, şubat ayında yayınladığı bir raporda; LN için çok olumlu ifadeler kullanmış ve sistemin Bitcoin’in ölçeklenebilirlik sorununa çare olduğuna değinmişti.

Consensus 2018’de de LN ve onun potansiyel etkileri üzerine anlamlı sohbetler ve paneller gerçekleştirildi. Etkinliklerin birinde söz alan Blockstream araştırıcısı ve yazılım mühendisi Christian Becker; yeterli Lightning kanalı sayısına ulaşılması halinde, her bir kanalda saniyede 500 gönderimin onaylanabileceğini belirtti. Becker, bu sayının da bir devrim olacağını belirtti. Becker, bu rakamın hem diğer kripto paraları hem de hali hazırdaki para transfer devi Visa’yı geride bırakacağını belirtti.

Başlangıçta biraz daha az bahsedilmesine ve medyada daha az yer almasına rağmen, Lightning Network ve kullanıcılar arasındaki ilişki geliştikçe, teknolojinin bilinirliği ve faydaları da insanlar arasında yayıldı. Gün geçtikçe de LN’nin Bitcoin transferlerine olan müthiş olumlu etkisi, insanların dikkatini daha fazla çekiyor ve LN; yaptıkları ile manşetleri daha fazla süslüyor.

Yine sosyal medyada da LN’nin faydaları tartışılmaya devam ediyor. Yalls.Org isimli web sitesinin kurucusu olan Alex Bosworth, bir mesaj paylaşarak; aynı para gönderimi için LN ile kredi kart sistemini kıyasladı ve LN’nin kredi kartı sistemine göre çok daha efektif olduğunu ortaya koydu.

Bosworth, attığı tweette kredi kartı ile satış ile ilgili şunları söyledi: Yüzde 2.9 komisyon artı 0.3 dolar ücret artı 0.5 dolar minimum işlem bedeli kredi kartında mevcut.

Aynı şeyi LN ile göndermeye kalkan Bosworth, bu sefer de şunu yazdı: LN ile yüzde 0 komisyon, 0 ücret ve sadece 1 Satoshi (Bitcoin’in 100 milyonda biri) en düşük işlem bedeli. Fark ortada.

Bitcoin Dünyasına Hoş Geldiniz

Lightning Labs kurucu ortağı ve CEO’su olan Elizabeth Stark da Consensus 2018’de söz alan isimlerden biriydi. Twitter ve ödeme sistemi Square CEO’su Jack Dorsey ile ortak bir panelde söz alan Stark; Dorsey’nin Bitcoin ile ilgili hayli olumlu yorumlarını birinci sıradan dinleme şansı buldu.

Bu panelin özelinde, etkinlik de genel olarak Bitcoin’den çok Blockchain temelli olması ile eleştri alsa da; panelde konuşan Stark; Bitcoin dünyasına hoşgeldiniz, ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili konuşan Stark, şunları söyleyerek sözlerini noktaladı:

”Lightning Labs olarak ilk başta olay o kadar çok Blockchain odaklıydı ki, mecburen Bitcoin kelimesini pazarlama stratejimize kasten eklemek zorunda kaldık ve bu yönde mücadele ettik. Ancak şimdi, girdiğimiz dünyanın Blockchain’den ziyade Bitcoin dünyası olduğunu görüyorum. İnsanlar artık kripto paraları çok daha iyi anlıyor ve hayatlarına nasıl dokunacakları konusunda çok daha iyi bir bilince sahipler. Bu, daha da artarak devam edecektir, en azından biz böyle düşünüyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment