Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin Kurucusu Litecoin Cash’i Aldatmaca Olarak Görüyor

Kripto para piyasasında fork görmeye artık iyice alıştık. Hele hele Bitcoin geçtiğimiz birkaç ayda birkaç kez fork yaşadı. Bu forklar piyasada yeni olan yatırımcılar için kafa karışıklığına sebep olabiliyorlar ancak bunlar aslında orijinal Blockchain’in farklı bir versiyonundan ibaretler. En azından pek çoğu öyle. Mesela Litecoin‘in yeni “forku” pek öyle olmayabilir.

Litecoin’in kurucusu Charlie Lee son zamanlarda insanlara Litecoin Cash‘e güvenmemelerini ve yatırım yapmamalarını söylüyor. Bu yeni “versiyonun” görünüşe göre orijinal LTC ile hiçbir alakası yok ve Litecoin Cash’in ardında kim varsa büyük ihtimalle sadece Litecoin adını kullanarak para kazanmak istiyor.

Fork Karmaşası

Şu anda kripto paraların en büyük sorunlarından biri isteyen neredeyse herkesin kendi kafasına göre koin oluşturabiliyor olması. Bu da pek çok kişinin dolandırıcılığa uğramasına sebebiyet veriyor ki hükûmetler de bu yüzden kripto para sektörüne bazı düzenlemeler getirmek istiyorlar.

Söz konusu Litecoin Cash’in amacı ise blok hızını dolayısıyla da ağ hızını arttırmak. Litecoin Cash’in ardındaki isimler, hedeflenen blok süresinin 2.5 dakika olduğunu iddia ediyorlar. Bu süre Litecoin’den daha az. Ayrıca orijinal Litecoin’e kıyasla -işlem ücreti bakımından- %90 daha ucuz.

Fork 1371111. blokta, tahminen 19 Şubat’ta gerçekleşecek ancak Charlie Lee ve ekibi, bu forkun kendileriyle hiçbir alakası olmadığını söylüyorlar.

Bedava Koinler Cazip Geliyor

Kripto para sektöründe yaşanan forkların en cezbedici yönleri tabii ki bedava koin alma kısmı. Litecoin Cash’in kurucuları da tam olarak böyle destek görüyorlar. Kurucular, sahip olunan her bir Litecoin’e karşılık 10 adet bedava LCC vermeyi vaat ediyorlar. Bu da insanları oldukça cezbediyor ve hatta insanlar sırf bedava koinlerden yararlanmak için Litecoin alıyorlar. Litecoin’in son 24 saatte %17.45 civarında artış yaşaması da boş yere değil.

Ama bu bedava koinin karşılığında kullanıcıların da bir şey yapması gerekiyor. Kullanıcıların bedava LCC koini almak için kullandıkları Litecoin cüzdanlarındaki bir özel anahtarın yeni Litecoin Cash cüzdanına aktarılması gerekiyor. Bunun bir hayli riskli olduğunu söylemek lazım. LCC ekibi, bedava koinlerin nasıl güvenli şekilde alınacağına dair bir şey söylemedi ve LCC’nin hangi borsalarda destekleneceği de bilinmiyor.

Litecoin Cash ekibi, neden böyle bir isim seçtiklerine dair forkun sitesinde şöyle bir açıklama yapıyor:

“Litecoin Cash adını seçtik çünkü geçtiğimiz birkaç ayda bir blockchain’den fork yapıp ayrılan bir koinin, fork yaptığı blockchain’in adını kullanması gelenek haline geldi. Charlie Lee ya da Litecoin ekibindeki başka biriyle hiçbir ilişkimiz ya da bağımız yoktur ancak kendilerinin büyük hayranıyız.”

Bitcoin örneğine baktığımızda görüyoruz ki bir blockchain’de fork yaşanması yalnızca Blockchain’de bir ayrılık olması anlamına gelmiyor. Yapılan her fork hem projenin ardındaki isimleri hem de projenin destekçilerini ikiye bölüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment