Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin’e Başka Bir Boyut Katacağı Düşünülüyordu: Peki LitePay’e Ne Oldu?

Lite Pay’in Gidişi

Lite Pay ilk piyasaya çıktığı dönemde Litecoin kullanıcılarına birçok özellik vaad etmişti. Litecoin gönderimlerinin direkt olarak itibari para birimine çevrilmesini sağlamak isteyen oluşum; bununla birlikte dönüştürülmüş parayı da kişinin kendi ticari banka hesabına çekmesini sağlamayı amaçlıyordu.

Bunu yaparken işlem ücreti olarak yüzde 1’i hedefleyen Lite Pay, bu sayede de kredi kartı komisyon oranlarından daha ucuz bir rakamı sunmuş olacaktı.

Ancak üzücü olan şu ki, bunların hiçbiri gerçekleşmedi. Litecoin Vakfı operasyon direktörü Keith Young, Mart sonunda bir açıklama yaparak sistemi geliştirmeyi durdurduğunu ve şirketi satacağını açıkladı.

Bu Hale Nasıl Gelindi?

2017 sonunda ilk kez duyurulan proje, Litecoin ve kripto para piyasasında iyimserliğe yol açsa da, herkes tedbiri elden bırakmamaya çalışıyordu. Özellikle şu aralar üzerinden neredeyse iki ay geçen 26 Şubat’taki açılış hedefi, bazılarına gerçekçi gelmezken, bazıları da esas patlama için o günü bekliyordu.

İşle ilgili sorunların açığa çıkışı ise Litepay CEO’su Kenneth Asare’nin Reddit’te katıldığı bir soru cevap etkinliği vasıtası ile oldu.

Asare’nin kendini samimi bir ortamda bulacağını sandığı soru cevap seansı; kendinden emin geliştiricler ve tecrübeli Litecoin takipçilerinin sert sorular ile bir anda bambaşka bir atmosfere büründü. Asare, karşılaştığı sorulara cevap vermekte zorlanırken; özellikle ekipte kimlerin olduğu hakkındaki şeffaflığın az olduğu yönündeki eleştrilere yanıt vermekte zorlandı.

Ayrıca birçok kullanıcı, Lite Pay’in gizlilik sözleşmesini Coinbase’den birebir kopyaladığını ve Asare’nin kayıtları da kimseyle paylaşmadığını belirterek Asare’ye çok ağır şekilde yüklendi.

LitePay CEO’suna bir soru  yönelten cdm9002 takma adlı bir Reddit kullanıcısı, Asare’nin sitenin sahte olduğunu söyledi ve Asare’den kendisini bu projenin gerçek olduğuna inandırmasını istedi.

Yine bir başka kullanıcı da Lite Pay’in gizlilik sözleşmesini Coinbase’den birebir kopyalayarak oluşturduğunu belirtirken, sadece Coinbase yazan yerlere Lite Pay yazarak böylesi önemli bir prosedürü halletmeye çalıştıklarını ortaya çıkardı.

Neden Olmadı?

Litecoin Vakfı için aslında ilk alarm zilleri, Lite Pay CEO’su Kenneth Asare’nin projeye destek çıkılması için daha fazla para istemesi oldu. Toplanan paranın neye, nasıl ve ne kadar harcandığının kaydını açıklamakta zorlanan kuruma, destek çıkmayı reddeden Litecoin Vakfı adına yazılı  bir metin yayınlayan Keith Long, şunları söylemişti:

”Bugüne kadar şirket olarak şeffaflık konusundaki şüphelerimizi tam anlamıyla gideremese de, her zaman Kenneth’ın yanında olmaya çalıştık. Ancak son Reddit soru cevap seansı şüphelerimizi iyiden iyiye arttırdı.

O günün ardından Kenneth, vakıftan projenin tamamlanması için daha fazla para istedi. Ancak vakıf olarak bunu reddettik çünkü Kenneth ve ekibi bize önceki verilen paraların nereye, nasıl ve ne kadar harcandığı ile ilgili eksiksiz belgeleri veremedi ve işi yokuşa sürdü. Bu sebepten dolayı, ikinci bir para desteği yapılmadı.”

Yine Litecoin vakfı kurucusu Charlie Lee’de Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile Litecoin ve kripto para camiasından yaşanan aksaklıklar sebebi ile özür diledi.

Lee, şöyle konuşmuştu:

”Açıkçası biz de birçokları gibi gerçek olamayacak kadar güzel bir şeye fazla inandık ve uyarı sinyallerini göz ardı ettik. Böylesi bir şirketi gereksiz yere bu kadar fazla ön plana çıkardığımız için herkesten özür diliyorum ve gelecekte bu konuda daha olgun adımlar atacağımızın bilinmesini istiyorum.”

Lite Pay ekibinin tam olarak neden nalları diktiği konusunda resmi bir açıklama olmasa da, şu faktörlerin etkisinin hayli büyük olduğu tahmin ediliyor:

”Daha fazla geliştirme için yetersiz para. 

Bilgilerin ve verilerin yeterince paylaşılmaması.

Sistemin şeffaflığının sosyal medyada git gide sorgulanmaya başlaması.

Yapılan başvuruların sayısını destekleyecek bir alt yapının olmaması.”

Lite Pay’e 50 Bin Dolar

Asare’nin bu sistemin kurulması için ne kadar para toplandığı bilinmiyor ve iki taraftan da net bir açıklama yapılmıyor. Ancak konuyla ilgili elde ettiğimiz önemli bir veri de, Litecoin geliştirici ekibinin önemli bir üyesi olan Xinxi Wang’ın attığı bir tweet.

Lite Pay için Asare’ye 50 bin dolar verdiğini anlatan Wang, şu ifadeleri kullanmıştı:

”Açıkçası Lite Pay bizim için çok da büyük bir mesele değil. Benden sadece 50 bin dolar aldı. Yakında birçok farklı ödeme metodu ile konuşacağız. Bence bizim için çok büyük bir olay değil ama kurucuları için tam bir fiyasko. Adam tüm hayatı boyunca itibarını yerle bir etmeyi bir anda başardı.”

Wang’ın da altını çizdiği gibi para kaybı Litecoin için gerçekten de devede kulak ancak; Asare’nin kariyerinin buradan dönmesi hayli güç.

Bu yaşadıkları tatsız tecrübeye rağmen Lee ve ekibinin potansiyel yeni projelere yatırım yapma isteği ve arzusu halen üst seviyede.

Lite Pay konusunda daha dikkatli olabileceklerini kabul eden Lee, bundan sonra daha sorumlu davranacaklarını belirtirken, Wang’a göre ise projeyi Asare’ye vermelerinin altında yatan sebep; tamamen onun iş geçmişine güvenmeleri idi.

Wang, bu durumu şöyle ifade etmişti:

”Lite Pay konusunda bir şeyler söylemek gerekirse, bu adamı (Asare) uzun süredir araştırmıştım ve gerçekten iyi bir girişimci olduğunu düşünmüştüm. Onunla ilgili kötü tek bir done bulamadık. Bu yüzden ona ciddi şekilde güvendik. Her şeyi kontrol ettim ve her şey inanın bana mükemmel görünüyordu.”

Lite Pay, İkinci Bir DAO mu?

Lite Pay de kripto para piyasasında beklentileri karşılayamayarak yok olan bir başka girişim olarak tarihin tozlu raflarında yerini alırken, birçok otorite ve kripto para camiasının önde gelen isimleri; geçmişteki olaylar ile Lite Pay’in çöküşünü karşılaştırdı.

Ancak Lite Pay’in silinişi haliyle biraz daha sessiz oldu çünkü, Asare ve ekibi projeyi geliştirmek için bir ICO düzenlemedi ve dünyanın dört bir  yanından gelen çeşitli yatırımcılardan para toplamadı. Bu sayede, birçok kişi bu olaydan fazla etkilenmeden kurtuldu.

Tamamen dolandırıcı ve kötü niyetli emellerle yola çıkan birçok ICO’nun görüldüğü bu günlerde, böylesi bir olayın etkisi elbette ki daha hafif.

Hatta öyle ki, kripto para piyasasının Jet Fadıl’ı olarak adlandıracağımız Plexcoin sahibi Dominic Lacroix, ICO dolandırıcılığı konusunda çıtayı adeta arşa çıkarmıştı. Öyle ki, bir daha kimsenin oraya yaklaşacağını ön görmek mümkün değil.

Amerika Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu Plexcoin’e ait hesapları dondurmadan önce Lacroix, 15 milyon dolar para ile adeta toz oldu. Neyse ki daha sonra yakalanan Lacroix, hapishaneye gönderildi.

Bu sebeple Lite Pay’in çöküşü DAO’nun yaşadıkları ile sanki daha güzel bağdaşıyor. 2017 yılında Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından duyrulan ve merkezi olmayan uygulamalar için devrim niteliğinde bir para toplama / ödüllendirme modeli getireceği iddiası ile yola çıkan DAO, ortaya çıkışından kısa bir süre sonra hacker saldırısına uğradı.

ICO döneminde neredeyse 150 milyon dolarlık bir para toplayan firma, hackerlerın bir kod zaafiyeti sezip bunu kullanması sonucu tam 60 milyon dolarlık değer kaybına uğradı. Böylelikle bir dönem için devrim yapacağı düşünülen DAO, bir hack saldırısına kurban gitti ve tarihe gömüldü.

İşte aynı DAO gibi Lite Pay de, kripto para camiası tarafından yüksek değer gören ve çok fazla şeyler beklenen projelerden biriydi. Bu iki örnek bize, teknolojik gelişmeler ile başa çıkmanın aslında hiç de basit bir iş olmadığını ve buna uygun modeller geliştirmenin gayet ciddi bir iş kolu olduğu gerçeğini açıklıyor.

Tünelin Sonunda Yine de Işık Var

Lite Pay’in başarmayı vaad ettiği şeyi, Litecoin’in yeni ortağı TenX gayet başarabilir.

TenX daha şimdiden iOS ve Android platformları için Litecoin desteği açıklarken, şirketin Tenx/Litecoin kartı çıkararak Lite Pay’in başaramadığı işi başarması bekleniyor ancak elbette bu işi sadece zaman gösterecek.

Yine Litecoin’in Korbit’te listelenmesi onlar için yine büyük bir artı. Güney Kore gibi kalbi kripto paralar ile atan bir yerden destek almak, Litecoin için şüphesiz çok iyi bir haber.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment