Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin’in Charlie Lee’si: Lightning Network ‘En Üst Düzey Merkeziyetsiz Borsadır’

12 Temmuz tarihinde, Litecoin’in yaratıcısı ve tecrübeli bir bilişimci olan Charlie Lee, Lightning Network (LN) ve bu teknolojinin LTC/BTC kullanıcıları için platform üzerinde likit bir piyasaya oluşturmayı ne denli kolaylaştırdığı hakkında bir dizi tweet attı.

 


Lee Bitcoin veya Litecoin üzerinde LN kullanan kullanıcıların şunları yapabileceğini vurguladı:

  • Takas fiyatı oluşturabilirler
  • Ekstra ücret kazanmak için Piyasa Yapıcı gibi davranabilirler (Piyasa yapıcılar piyasaya likidite sağlayanlardır)
  • Piyasa alıcı gibi davranıp LN aracılığıyla piyasa yapıcı düğümünü kullanarak iki kripto para birimi arasında otomatik olarak değişim yapabilirler (Piyasa Alıcı likiditeyi alır)

Lee bu fikrini Bitcoin işlem hızının çok yavaş ve ücretlerin çok fazla olduğu durumlarda, Litecoin’in trading işlemlerinin LN üzerinde daha kolay olacağını belirterek bir adım  ileriye götürdü.

Charlie Lee konu hakkında şunları ifade etti:

”Blockchain üzerinde bir LTC ödeme kanalı açın ve daha sonra ihtiyacınız olduğunda otomatik olarak BTC ile değişim yapın. Bu tek bir adımda Submarine Swapkullanılarak yapılabilir.”

Bitcoin’in daha da yaygınlaşması adına çeşitli çalışmalar yapan rawtx isimli Twitter kullanıcısı Lee’ye şu cevabı verdi:

”Bu teknoloji merkezi emir defteri ile birleştirilirse, potansiyel olarak kripto – kripto borsalarının yerini alabilir. Kullanıcılar fonlarını her daim ellerinde tutacakları için de böyle bir borsanın hacklenmesi durumu söz konusu olamaz. Bunca insanın LN teknolojisinin potansiyel uygulamalarını böylesine görmezden geldiğine inanamıyorum.”

Litecoin Lightning Network düğümü bu yılın başlarında tanıtılmıştı. Mac kullanıcıları için özel bir kılavuz hazırlanmıştı ve bu kullanıcılar direkt olarak kılavuzdan kopyala yapıştır yöntemi ile Litecoin LN düğümü üretebilme şansına sahipti.

Dahası, Litecoin yaratıcısı bir çok defa Litecoin ve Bitcoin üzerinde SegWit‘i etkin kılmasıyla da tanınmakta. Lee SegWit protokolünün ölçeklenebilirlik ile ilgili sıkıntıları çözme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor. SegWit geçtiğimiz yıl içerisinde Litecoin üzerinde etkin hale getirilmişti.

Mevcut piyasa durumunda, LTC fiyatı 8 Temmuzdaki 86.51 dolar seviyesinden, basın saatine göre bulunduğu 77 dolar seviyesine kadar düştü. LTC şu an 4.418 milyar dolarlık toplam piyasa hacmine sahip ve koin’in 24 saatteki fiyat değişimi %1.79’luk bir düşüş gösteriyor.

LTC weekly price chart | Source: coinmarketcap

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment