Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uber ve Airbnb’nin İlk Yatırımcılarından Jeffrey: Bitcoin, Para Birimlerinin Temel Bütün Problemlerini Çözecek

Ünlü yatırımcı Jeffrey Wernick, 12 Temmuz tarihinde Business Insider ile yaptığı bir röportajda, Bitcoin‘in neden itibari para ile ilgili bütün temel problemleri çözeceği hakkındaki görüşlerini paylaştı. Jeffrey, Airbnb ve Uber gibi firmalara ilk yatırım yapan ön görülü kişilerden birisi. Kendisi buna ek olarak kullanıcı verilerini Facebok, Amazon ve Uber hesaplarından filtreleyip bunları ayrı bir yerde depolama işi yapan dijital bir cüzdan uygulaması Data Wallet’in de yönetim kurulunda yer alıyor.

Jeffrey, Bitcoin’e güvenme sebebini de, ”insanlar tarafından oluşturulan, insanların güvendiği kurallara ve protokollere sahip olan, insanların ve halkın para birimi olduğu için” diyerek açıkladı. Wernick’in bakış açısına göre, bugünün hükümetleri para ile istedikleri her şeyi yapabilirler ve insanlar para konusundaki bütün güçlerini yitirdi.

İşte bu sebeple kripto para birimleri böylesine bir güç elde etti. Kripto para birimlerinin bu gücü elde etmesinin temel sebebi para üzerindeki kontrolü insanlara geri vermesinden kaynaklanmakta. Jeffrey, Bitcoin’e ilk olarak 2009 yılında, kripto para birimlerinin gelecekte bir model olacağını düşünerek yatırım yaptığını açıkladı.

”Hükümetler artık insanların rızası olmadan bir çok şey yapabiliyorlar çünkü, insanlar bunu bedelini ödemedikçe, buna daha az ilgili oldukları hissine kapılıyorlar. Aynı bana dokunmayan yılan bin yaşasın felsefesi.”

Wernick kripto para birimlerinin kurcalanmaya izin vermemesinden (blockchain alt yapısından söz ediyor) dolayı, bunun temel ekonomide daha mantıklı bir çözüm haline geldiğini vurgulamakta.

Kendisi konu hakkında şunları ifade etti:

”Artık elimizde bunun nasıl oluşturulduğuna dair kurallarını bildiğimiz ve sahtesi üretilemeyen bir para birimi var. Buna ek olarak bu para biriminden kaç tane piyasaya sürüleceği konusunda sıkı bir kısıtlama olduğunu da biliyoruz.”

Jeffrey’e göre Bitcoin insanlara kendi token’larını tasarlama ve oluşturma imkanı sunup, dolandırıcılık ve saldırı unsurlarını azaltıyor. Başarılı yatırımcı röportaj esnasında, güvendiği tek merkez bankacılığı modelinin insanlara karşı hesap verebilen bir model olduğunu ifade etti ve şunları ekledi:

”İlk olarak merkez bankacılığını desteklemiyorum diyerek söze başlamak istiyorum. Ancak eğer illa ki bir merkez bankacılık modeline sahip olacaksak, tamamen sorumsuz bir model yerine, teknokratlar gibi, topluma hesap verebilen bir modeli tercih ederdim. Ancak bence insanların artık hiçbir şeye güvenmediği bir dünyada, insanların güvenmek  yerine kendilerinin kontrol ettiği protokollere sahip olmak iyi bir şey.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment