Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Londra Menşeli Bir Firma ”Bitcoin” Adının Telif Haklarını Aldı

Bir çok haberin ve duyumun gösterdiğine göre, İngiltere menşeli ”A.B.C. IPHoldings South West” isimli bir firma başarılı bir şekilde ‘Bitcoin’ isminin telif ve marka kullanım haklarını satın almış. Etsy sitesi üzerindeki satıcılar, IP-Holdings’in kendilerine Bitcoin temalı t-shirtler sattıkları için haksız uygulamayı durdurma emri gönderttiğini ifade ediyor.

İngiltere Firması ‘Bitcoin’ İsminin Telif Haklarını Satın Aldı

Bu hafta yaşanan şok gelişmeler sayesinde İngiltere’deki kripto para hayranları ‘Bitcoin’ isminin telif haklarının 22 Aralık 2017 tarihinde İngiltere Telif Hakkı Bürosu(IPO) aracılığıyla elde edildiğini öğrendi. Bu gelişmenin öğrenilmesine yol açan olay ise Etsy üzerinde Bitcoin adı içeren t-shirtler satan bir sanal mağazanın ya işlemlerini durdurması ya da yasal işleme maruz kalacağı şeklinde uyarılması şeklinde oldu:

Etsy.co.uk üzerinden Bitcoin ticari markasını içeren giyim eşyaları sattığınızı tespit ettik. Buna rağmen müvekkilimiz size Bitcoin markasının kullanımı hakkında herhangi bir vekalet vermedi. Bu sebeplerden ötürü böyle bir kullanım 1994 sayılı Telif Hakları Kanunun s10(1) maddesine göre telif hakkı ihlaline dahil olmakta olup suç içermektedir.”

IP-Holdings isimli Londra merkezli firmaya ulaşmak haklarında çok az bilgi bulunduğundan dolayı bir hayli zor. Telif hakkının kendisi ise bir ürün olarak üretilebilecek olan yetişkin kıyafetleri, çocuk kıyafetleri, ayakkabılar, saç bantları, çoraplar gibi şeyleri içermekte. ‘UK00003279106’ Bitcoin’ numaralı telif hakkı ise IPO’nun kayıtlarına resmi olarak 13 Nisan 2018 tarihinde girilmiş.

Buna Benzer Önceki Girişimler Başarısızlıkla Sonuçlanmıştı

Daha önce buna benzer bir çok girişim olmuş olsa da İngiltere’deki telif hakkı kullanımı türünün başarılı ilk örneğini oluşturmakta. 2015 yılı Mart ayı döneminde ABD Patent ve Marka Hakları Bürosu (PTO) Urban Trend isimli firmanın Bitcoin isminin haklarını alma girişimini (86135516 numaralı) reddetmişti. Aynı ayın bir yol sonrasında ise Rus patent bürosu Rospatent, Moskova menşeli firma M-Groupun girişimini reddetmişti.

Çoğu kripto para hayranı geçmişteki bu girişimler onları nasıl kızdırdıysa, aynı şekilde bu yeni haber yüzünden de oldukça kızmış vaziyette. 2015 yılında kar amacı gütmeyen bir kurum olan Bitcoin Foundation, kendisinden ‘Bitcoin’ teriminin korunmasını talep eden bireyler ve kurumlar adına bir savunma ve bildiri metni yayınlamıştı.

”Bitcoin Foundation ‘Bitcoin’ teriminin tek başına herhangi bir kurumun veya bireyin mülki hakkı olmaması gerektiğine inanıyor” diyen firma 2015 Ocak ayında şunları dile getirmişti:

”Bunun yerine Bitcoin terimi, ‘dolar’, ‘avro’, ‘yen’, ve buna benzer kripto paraların kullandığı jenerik terimler gibi ele alınmalı. Foundation ‘Bitcoin’ teriminin halka açık kullanımını koruyabilmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment