Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maastricht Üniversitesi, 3 Yıl “Zorunlu Yatırımcısı” Olduğu Bitcoin’den 300.000 Euro Kazandı

Hollandalı Maastricht Üniversitesi, 2019 yılında bir bilgisayar korsanına ödemek zorunda kaldığı Bitcoin cinsinden fidyeyi geri almayı başardı. 

Maastricht Üniversitesi, 2019 yılında personelin ve öğrencilerin, araştırma verilerine, e-postalara ve kütüphane kaynaklarına erişilmesini engelleyen bir siber saldırıyla karşı karşıya kalmış ve saldırgan, üniversiteden fidye talep etmişti.

Saldırganın verileri silmesinden endişelen Maastricht Üniversitesi, fidyeyi gönülsüz de olsa vermek durumunda kaldı. Üniversite 200.000 euro’luk fidyeyi ödedikten sonra veri tabanına erişimi geri kazandı.

Durumdan haberdar olan Hollandalı Müfettişler, saldırganın aldığı fidyeyi Ukraynalı bir kara para aklayıcısının hesabına dek izledi.

2020’de başlayan, iki yıllık bir çalışmanın sonucunda verilen fidyenin 5’te 1’ine denk gelen küçük bir kısmı geri alınabildi ancak geçen 3 senede yükselen Bitcoin fiyatları sayesinde Maastricht Üniversitesi bu ‘zorunlu’ Bitcoin ‘yatırımından’ 500.000 euro’luk bir geri dönüş elde etti.

Üniversite henüz paranın kendilerine iade edilmesi için gereken yasal sürecin ne kadar süreceğinden emin değil ancak yönetim, elde edilen karı, ihtiyacı olan öğrenciler için kurulmuş bir fona aktaracaklarını belirttiler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!