Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Madenciler, Nvidia İçin 2018’in Muhteşem Geçeceğini Düşünüyor

Bitcoin ve çeşitli bir çok alt koin 2017 yılında rekorları alt üst ederken, kripto para piyasasındaki bu gelişim karşısında ceplerini dolduran sadece yatırımcılar değil. Öyle ki, bu büyük patlamada Nvidia gibi çip üreticileri de adeta kasasını doldurdu.

Ekran kartı üreticisi olan şirket, çip üretimi kategorisinde S&P 500’de zirveyi kimseye kaptırmazken, şirketin hisse senedi fiyatları bir yıl içinde tam %100 oranında artış gösterdi. Goldman Sachs ise, bu yükselişin 2018’de de devam edeceğini öngörüyor.

CNBC’ye konuşan Goldman Sachs analisti Toshiya Hari, müşterilerine bu pazarın 2018’de de büyümeye ve gelişmeye devam edeceğini anlattığını açıkladı ve şunları sözlerine ekledi:

”Nvidia, bizim portfoyümüzde bulunan ve pazarında ciddi şekilde geliştirme gösteren şirketlerin başında geliyor. ESports’un piyasaya çıkışı ve yapay/görsel zekadaki potansiyel gelişimi göz önünde bulundurursak konsol ve bilgisayar oyunlarındaki gelişmelerin şirketi daha da büyüteceğini öngörüyoruz.”

Bilgisayar ve konsol oyunlarının popülaritesinde yaşanılan dramatik artışın, şirketin önümüzdeki yıldaki hisselerine %7 fiyat artışı ile yansıması bekleniyor. 2018’de iyiye gidişin bir diğer göstergesinin ise Nvidia’nın Aralık 2017’de kullanıma açtığı Titan V ekran kartı olduğu belirtiliyor.

Titan V Sonuçları

Titan V’in tanıtımı öncesinde adeta bir çılgınlık yaşanmıştı. 3000 dolar karşılığında satın alabileceğiniz ekran kartı, şu an için Nvidia resmi sitesinde kişi başına maksimum 2 adet sipariş edilebiliyor.

5.120 CUDA çekirdeği, 640 Tensor çekirdek ve 12 GB hafıza ile karşımıza çıkan Titan V, bugüne kadar geliştirilmiş en iyi bilgisayar GPU’su olarak gösteriliyor. Nvidia, ayrıca ekran kartındaki Volta desteğinin, şirketin bir önceki ürününde kullanılan Pascal’a göre 9 kat daha güçlü olduğunu açıklamıştı.

3.000 dolarlık ücreti kolaylıkla karşılayabilecek olan oyun tutkunları daha şimdiden bu ekran kartını alıp kullanmaya başladı. Kullanıcı deneyimlerine göre şu an için performans tek kelime ile etkileyici. Bir Reddit kullanıcısı sitede bu ekran kartını kullanarak oynadığı oyunları listeledi ve bu oyunlardan hepsinde tam randıman aldığını söyledi.

Sabır Meziyettir

Bu tarz, kullanıma yeni çıkan ekran kartları elbette ki fiyat olarak bir hayli tuzludur. Titan V’te de durum bundan farklı değil. Oyun tutkunu ancak aynı zamanda madencilik de yapmak isteyen kullanıcılar ise şirketin bu ekran kartının tüketici versiyonunu çıkarmasını bekleyecek. Geçmişte, Nvidia şirketin amiral gemisi olarak profesyonel oyuncular için tasarlanan ekran kartlarını göstermiş ve aynı zamanda daha uygun ve görece biraz daha az güçlü tüketici ekran kartlarını da piyasaya sürmüştü.

Bunun son örneği ise Nvidia Titan’dı. Tüketici kullanımı temel alınarak üretilen bu ekran kartı, profesyonel oyun ekran kartına oranla biraz daha az donanımlıydı.

Madenci Olmayanlar İçin Sıkı Önlemler

The Register’da da ifade edildiği üzere, Nvidia yakın dönemde GeForce ve Titan ekran kartlarının dünya çapındaki data merkezlerinde kullanımını yasaklamayı düşünüyor. Madenciler ise biraz daha şanslı çünkü şirket; bu düzenlemeleri yaparken madencileri kapsam dışında tuttu. Nvidia’dan yapılan son açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

”Ekran kartlarımızın veri depolama merkezlerinde kullanılmasına dair herhangi bir lisans anlaşması yoktur. Yalnızca blockchain madenciliği sürdürülen veri depolama merkezlerinde bu durum geçerli değildir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment