Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maduro İngiltere Merkez Bankası’na Seslendi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela’nın İngiltere Merkez Bankası’ndaki altın rezervlerinin likidite edilmesini istiyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın kasalarında birçok farklı ülkeye ait birçok farklı rezerv tutuluyor. Merkez Bankası; Venezuela’nın altın rezervlerinin bir kısmına da ev sahipliği yapıyor.

Venezuela’nın altın rezervlerinin 1.3 milyar dolarlık kısmının İngiltere Merkez Bankası’nda tutulduğu düşünülüyor. Fakat Birleşik Krallık 31 tonluk bu altın rezervini Venezuela’ya göndermeye yanaşmıyor. Çünkü 2018 seçimlerinde usulsüzlük olduğunu öne süren Birleşik Krallık; Maduro’nun başkanlığını o tarihten beri tanımıyor.

Maduro’nun Talebi

Venezuela da diğer birçok ülke gibi Koronavirüs ile mücadele etmek için yüklü miktarlarda para harcıyor. Hükümet bu süreç içerisinde ülkenin altın rezervlerinin kayda değer bir kısmını kullanmak zorunda kaldı.

Mining’in haberine göre Venezuela’nın altın rezervleri sadece 14 Nisan-24 Nisan tarihleri arasında 500 milyar dolar değerinde küçüldü. Venezuela’nın yıl başından beri tam olarak ne kadar altın sattığı ise bilinmiyor.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro şimdi İngiltere Merkez Bankası’ndaki altın rezervlerine de erişmek istiyor. Maduro; İngiltere Merkez Bankası’nın Venezuela’ya ait olan altın rezervlerinin bir kısmını satmasını, bu parayı Birleşmiş Milletler aracılığıyla Venezuela’ya göndermesini istiyor. Maduro tam olarak ne kadar altının satılmasını istiyor, bilemiyoruz. Fakat buradan gelecek paranın Koronavirüs ile mücadele etmek için kullanılacağını söylüyor.

Yardım Çağrısı

Venezuela’nın kasalarında şu anda hala 80 ton civarında altın olduğu düşünülüyor. Fakat zaten kötü durumda olan Venezuela ekonomisi Koronavirüs yüzünden iyice darbe aldı ve bu rezervlerin Venezuela’ya ne kadar yeteceği belli değil.

İngiltere Merkez Bankası Koronavirüs nedeniyle Maduro’nun talebini kabul eder ve Venezuela altınlarının bir kısmını satarsa bu Venezuela ekonomisini biraz olsun rahatlatabilir. Birleşmiş Milletler’in eski yöneticilerinden Jan Egeland, birkaç gün önce dünya liderlerine bir çağrıda bulundu ve Birleşik Krallık, ABD ve Portekiz gibi ülkelerde tutulan Venezuela rezervlerinin ülkeye iade edilmesini önerdi. Fakat Birleşik Krallık gibi ülkeler bu çağrılara uyup; Venezuela’ya Koronavirüs konusunda yardımcı olacaklar mı belli değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment