Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Malezya Sahte Diplomalarla Mücadele Edebilmek İçin Blockchain Kullanacak

Malezya‘daki Eğitim Bakanlığı, diploma sahtekarlığının karşısına geçebilmek için Blockchain teknolojisinden faydalanmayı planlıyor.

Malezya’daki üniversite diplomalarında ciddi sahtekarlıklar yapılabiliyor ve ülkenin Eğitim Bakanlığı bu durumla mücadele etmenin yeni yollarını arıyor. Bakanlık bu amaç doğrultusunda NEM Blockchain’inden faydalanarak yeni bir doğrulama sistemi kullanacak.

e-Scroll olarak da bilinen bu yeni sistem, Malezya’da sayısı git gide artan diploma sahtekarlığı vakalarıyla mücadele etmek için kullanılacak. Sahte diplomalar, özellikle sağlık hizmetleri alanında ciddi sorunlara yol açıyor çünkü bu alanda yetkinliği olmayan kişiler dahi sahte diploma sayesinde iş bulabiliyorlar. Bakanlık, konu hakkında şöyle bir açıklama yayınladı:

“Malezya’daki üniversitelerin itibarını korumak için Eğitim Bakanlığı olarak diploma sahtekarlığı ile mücadele edeceğiz.”

Doğrulama Sistemi

Malezya’daki üniversiteler, öğrencilerinin diplomalarını defalarca doğrulamak zorunda kalıyorlar. Dünya çapındaki şirketler, kendilerine iş başvurusunda bulunan kişilerin diplomalarını bu üniversitelere gönderip doğrulama talep ediyorlar. Bu süreç şu ana dek e-postalarla veya telefon görüşmeleriyle tamamlanıyordu ancak bu yöntemlerin pek verimli olduğu söylenemez.

Malezya’daki Eğitim Bakanlığı bu süreci daha verimli bir hale getirebilmek için NEM Blockchain’ini kullanmayı tercih etti. Üniversite diplomalarının üstüne basılan QR kodu sayesinde diplomanın geçerliliği kolaylıkla kontrol edilebiliyor.

Bakanlık bundan bir süre önce Blockchain teknolojisiyle ilgili yeni bir konsorsiyum kurma kararı da aldı. Bu konsorsiyumun amacı, Blockchain alanında uzman isimler yetiştirmek. Bu yeni kuruluşun bir diğer amacı ise Blockchain teknolojisini kullanarak yeni projeler üretmek ve yerel sektörün kalkınmasına katkı sağlamak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment