Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre’nin Kripto ETP’si, Bitcoin ETF’sinin Onaylanma Şansını Arttırabilir Mi?

Geçtiğimiz Cuma günü, İsviçre‘nin önde gelen menkul kıymet borsalarından SIX, dünyanın ilk çoklu kripto para endeksli ETP’sini listeleyeceğini açıklamıştı.

İsviçre tabanlı bir startup firması Amun AG tarafından piyasaya sürülen dünyanın ilk çoklu kripto para ETP’si, temel olarak Bitcoin, Ripple, Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin kripto para birimlerine endeksli olacak. Bitcoin neredeyse ETP’nin yarı payına sahipken, XRP %25.4, Ethereum %16.7, Bitcoin Cash %5.2 ve Litecoin ise %3 gibi bir paya sahip olacak.

Ancak söz konusu haber, piyasada neredeyse hiçbir etki yaratmadı ve aksine kripto paralar sert bir düşüşe geçti. Peki İsviçre tabanlı bu ETP, asıl beklenen haber olan Bitcoin ETF‘sinin onaylanma şansını arttırabilir mi?

İsviçre ETP’si, Bitcoin ETF’sinin Onay Almasını Sağlayabilir Mi?

Amun ETP’sinin, beklenen ETF’ye benzer olan tek yanı, bunların ikisinin de herhangi bir emanet veya depolama hizmeti sunan firmalara veya ek regülasyonlara gerek kalmadan, direkt olarak akredite bireysel traderların ve kurumsal yatırımcıların kripto para birimlerine yatırım yapmalarını sağlayabilmesi. SIX Menkul Kıymet Borsası traderları, ETP ile aynı normal bir hisse senedi gibi alım veya satım yapabilecekler ve dolaylı yoldan kripto para yatırımı yapma imkanı bulacaklar.

Söz konusu ETP büyük bir olay gibi görülse de, zaten ABD içerisinde Grayscale Investment firmasının Bitcoin Investment Trust isimli bir ETP’si mevcut ve yatırımcılar söz konusu araç ile BTC değerini temsilen trading yapabilmekte.

Yani asında bu ETP’nin gerçek Bitcoin ETF‘sinin onayını arttırma gibi bir şansı mevcut değil. SEC‘ten Bitcoin ETF’si almak isteyen firmaların, adeta bir ateş çemberi gibi olan SEC regülasyonlarından geçmesi ve bunları harfi harfine yerine getirmesi gerekiyor. Bazılarına göre bunu yapabilecek yegane firma, yakında piyasaya çıkacak olan Bakkt platformu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment