Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Amerikalı Milyarder Bitcoin’i Örnek Gösterdi

NBA takımı Dallas Maverick’in sahibi olan Mark Cuban, Reddit’te GameStop olaylarını değerlendirirken bitcoin üstünden örnek verdi. Cuban’ın hisse piyasasında para kaybeden insanlara tavsiyesi, bitcoin HODL’cılarından ders almak oldu.

Amerikalı milyarder, 2 Şubat günü Reddit’teki Wall Street Bets topluluğunun sorularını yanıtladı. En az 150 bin kişinin takip ettiği AMA etkinliğinde, toplamda 26 bin 900’den fazla yorum yapıldı.

GameStop neden değer kaybediyor?

300 doların üstüne çıkan GameStop (GME) hissesi, 3 Şubat itibarıyla 100 doların altına kadar düştü. Mark Cuban, kendisine yöneltilen “GameStop neden değer kaybetmeye başladı?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Arz ve talep. GameStop olayında talebin kaynağını kestiler. Robinhood işlemleri durdurunca, talebin kaynağı kurudu. Robinhood’daki alıcılar ortadan kalkınca, insanlar daha ucuzdan satış yapmak zorunda kaldı. Alıcı buluncaya kadar fiyatı düşürmeye devam edecekler. … Peki ne yapmak lazım? Eğer hisseyi satmayıp, tutacak durumunuz varsa tutun. Çünkü Robinhood’daki işlemler geri açılınca, Wall Street Bets’in gücünü tekrar göreceğiz.”

‘Bitcoin HODL’cılarından ders alın’

Yüksek fiyattan alım yapan yatırımcıların parası, fiyatın düşmesiyle birlikte erimeye başladı. Reddit’teki kullanıcılar, birkaç haftadır çok fazla yatırımcının para kaybettiğini söyleyip, “Ne yapmak lazım?” diye sordu. Mark Cuban bu noktada bitcoin örneği verip şunları söyledi:

Şu anda sistemde bir şeyler değişiyor. Kendi içinizde, bu değişime gerçekten inanıp inanmadığınızı sorgulayın. Bitcoin HODL’cılarından ders alın. Çoğu 2017’de zirve fiyattan bitcoin alıp; paralarının üçte ikisinin erimesine tanıklık etti. Ama bitcoin’e inandıkları için satmayıp; beklediler. …

Ben bir hisse almadan önce o hisseyi neden aldığımı düşünürüm. Aldıktan sonra; büyük bir değişiklik yaşanıncaya kadar tutarım. Fiyat artabilir, düşebilir. Ama o hisseyi en başta almamı sağlayan şeyde değişiklik olmamışsa, satmam. Beklemediğim bir değişiklik yaşanmışsa satmayı düşünürüm.”

‘Size inanıyorum’ mesajı

Mark Cuban, kullanıcılardan gelen soruları yanıtladıktan sonra bir kapanış konuşması yaptı ve Wall Street’in geleceğine dair görüşlerini paylaştı. GameStop olayını, WallStreetBets’i değerlendiren Cuban; “Size inanıyorum” mesajını şu sözlerle aktardı:

“Bir şeyleri değiştirdiğiniz için teşekkürler. Wall Street’e kafa tuttuğunuz için teşekkürler. Belki dünyanın değil ama benim çocuklarım dahil olmak üzere, ülkenin dört bir yanından gençleri sevindirdiğiniz için teşekkürler. Wall Street Bets’in yaptığı şeyin önemi, ne kadar vurgulansa az kalır.

Tüm bunlar bir daha yaşanacak. Wall Street’e bir kez daha kafa tutacaksınız ama gelecek sefer daha akıllı davranacaksınız. GameStop olayında yenilgiye uğramanızın tek sebebi vardı: Robinhood gibi sıfır komisyonlu brokerlar, bu gibi devasa hareketlilikleri fonlayacak kadar sermayeye sahip değil. O yüzden sizi hayal kırıklığına uğrattılar.

Gücünüzü topladığınızda, bilançosunda en az TRİLYONLARCA DOLAR bulunan bir broker kullanın. O kadar büyük olsun ki, tüm bu yükü kaldırabilsin. Sistemi değiştirmek kolay değil ama denemeye devam edin. Size inanıyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!