Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

XRP Yükselirken Kartlar Nasıl Dağıldı? İşte Pump’ın Anatomisi

XRP fiyatı, ocak ayının sonunda dönmeye başlayan pump dedikodusuyla ikiye katlandı. Çoğu yatırımcı bu pump için gözünü 1 Şubat tarihine çevirdi. Öğlen saatlerine kadar etkisini hissettiren pump, akşamüstü yerini dump’a bıraktı. Yapılan analizler, XRP balinalarının böyle bir dump’a karşı hazırlıklı olduğunu gösteriyor.

XRP; birkaç gündür Telegram’da kurulan “Buy & Hold XRP” adlı grupla gündeme geliyor. Bu Telegram grubunun yöneticileri, 2 Şubat günü bir bildiri yayınlayıp 1 Şubat’ta olanları açıkladı. Santiment ekibi ise on-chain verileri inceleyerek bazı sonuçlar elde etti.

Telegram’a 200 bin üye topladılar

Buy & Hold XRP adlı grup 27 Ocak tarihinde kuruldu. Grubun amacı 1 Şubat TSİ 16:30’da pump yapmaktı. Başta birkaç yüz üyesiyle mütevazı bir topluluk gibi görünen bu grup, 1 Şubat günü 200 bin üyeye ulaştı.

Günü 0.50 doların altından açan XRP, gün içerisinde 0.74 dolara kadar yükseldi. Tüm şiddetiyle devam etmesi beklenen pump, yerini dump’a bıraktı. XRP, 2 Şubat itibarıyla 0.38 dolardan işlem görüyor.

Telegram’daki pump grubunun yöneticileri, “Biz XRP’nin ve XRP teknolojisinin avantajlarına dair bir farkındalık yaratmak istedik. Bu kadar büyük bir kitleye ulaşacağımızı hayal dahi edemezdik.” dedi.

telegram-xrp-grup-mesaj

Balinalar dump’a karşı hazırlıklıydı

Yatırımcıların XRP pump’ına verdikleri tepki, gruptan gruba farklılık gösterdi. Cüzdanında yüklü miktarlarda XRP bulunduran ve “balina” olarak adlandırılabilecek olan yatırımcılar, dikkat çekici bir hamlede bulundu. Santiment verilerine göre XRP fiyatının pumlandığı saatlerde, bu cüzdanların bakiyesi azalıyordu.

santiment-xrp-ripple-kripto-para-yatirim-usd-dolar

Cüzdanların yanı sıra, “Ortalama Coin Yaşı” ve “Yatırılan Dolarların Ortalama Yaşı” adlı iki farklı metrik incelendi. Bunlardan ilki, XRP’lerin bir cüzdanda ortalama kaç gün boyunca tutulduğunu gösteriyor. Bu metriğin aşağı yönde hareket etmesi, XRP’lerin el değiştirmeye başladığını gösteriyor.

Pump sırasında bir yandan balinaların sayısı azalırken, bir yandan yüklü miktarda XRP el değiştirdi. Balinaların pump sırasında bireysel yatırımcıya XRP satmış olması muhtemel görünebilir.*

Doğru anı bekleyip öyle sattılar

Age Consumed adlı bir metrik, gün içerisinde yapılan satışların kayda değer bir kısmının uzun vadeli yatırımcılardan geldiğini gösteriyor. Spent Coin Lost adlı bir diğer göstergede, bu coinlerin büyük bir kısmının 0.39 dolardan düşük bir fiyattan satın alındığı görülüyor.

Bu haliyle, 0.39 doların altından coin almış büyük yatırımcıların pump sırasında yüklü miktarlarda XRP sattığı yorumu yapılabilir.** Bu yorumun doğruluğunu teyit etmek mümkün görünmüyor. Yalnızca veriler üstünden bir çıkarım yapılacak olursa, 1 Şubat günü yaşananlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Pump doruk noktasına çıkmadan önce, yüklü miktarda XRP el değiştirmeye başladı.
  • Ağdaki kâr/zarar durumu incelendiğinde çoğu kişinin zarar ettiği; çok az kişinin kazandığı görülüyor.
  • Pump sırasında harekete geçen XRP’lerin yüklü bir kısmı uzun vadeli yatırımcıların kontrolündeydi.

*El değiştirme yönünün balinalardan bireysel yatırımcılara doğru olduğunu teyit etmek mümkün değil.

**Dört farklı göstergeye dayanan bu çıkarım, yanlışlanabilirdir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!