Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Marshall Adaları Cumhurbaşkanı Aleyhinde Başlatılan Güvensizlik Oyunu Atlattı

Marshall Adaları Cumhurbaşkanı Hilda Heine, kendisine karşı başlatılan güvensizlik oyunu başarıyla atlattı.

Marshall Adaları’nda ülkeye özgü yeni bir dijital para oluşturmayı planlayan Heine ve hükümeti, bundan kısa bir süre önce meclis içerisinde bir güvensizlik oyuyla karşı karşıya kaldı. Ancak Cumhurbaşkanı Heide, bu oylamadan başarıyla çıktı.

Marshall Adaları Parlamentosu ilk olarak bu dijital para projesini destekliyordu. Şubat ayında duyurulan proje, ülkenin çeşitli kesimlerinden olumlu tepki aldı.

Zaman içerisindeyse bu tepki değişmeye başladı. Cumhurbaşkanı Heide’ın muhalifleri, bu dijital para projesinin ülkenin itibarını zedelediğini düşünüyorlar. Birkaç farklı senatörün yanı sıra ülkenin eski cumhurbaşkanı olan Casten Nemra da bu dijital para projesinin karşıtları arasında.

Cumhurbaşkanı Heine, yerel olarak Nitijela adıyla bilinen parlamentoya kendisine karşı başlatılan güvensizlik oyunun dijital para projesiyle değil, hükümetin genel politikalarıyla alakalı olduğunu söyledi. Heine, yaptığı açıklamalarda olası bir milli dijital para projesinin öneminden bahsetmeyi de unutmadı. Cumhurbaşkanı Heine’a göre Marshall Adaları’na özgü bir dijital para üretmek “tarihi bir adım” olur.

Marshall Adaları’nın dijital para projesine ülkedeki senatörlerden başka karşı çıkan kuruluşlar da var. Bunlara örnek olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) gösterilebilir. Bundan kısa bir süre önce paylaştığımız yazıda IMF’in bu projeye neden karşı olduğunu açıklamaya çalıştık.

IMF’in görüşüne göre milli bir dijital para üretmek, Marshall Adaları’nın ABD ile olan ilişkisini olumsuz yönde etkiler ve ülkedeki bankacılık sektörüne ciddi bir darbe indirir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment