Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Marshall Adaları Kendi Resmi Kripto Para Birimini Çıkartıyor

Marshall adaları, son zamanlarda parlamentonun onayından geçmiş olan ve “Sovereign” diye adlandırılan kendi kripto para birimini çıkarmayı planlıyor. Böyle bir kripto para biriminin ulusal para olarak kabul edilmesi ülkede hali hazırda ulusal para olarak kullanılan Amerikan dolarına bağlılığı ortadan kaldırabilir.

Pasifik’te 1,156 volkanik ada ve adacıklardan oluşan ve 70,000‘i aşkın insanın yaşamakta olduğu Marshall Adaları Cumhuriyetinde, bir kripto para biriminin ulusal para olarak kabul edilmesi içinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında gerçekleşecek gibi duruyor. Bloomberg’e yaptığı açıklamada Parlamento sözcüsü ve Senatör Kenneth Kedi, parlamento üyelerinin şu anda kullanmakta oldukları ve ulusal para olarak tanıdıkları Amerikan dolarından çıkarak kendi yerel kripto para birimlerine geçiş yapmayı sağlayan yasa tasarısının lehinde oy kullandıklarını açıkladı.

Hükumet kripto para birimine İngilizce “bağımsızlık” anlamına da gelen “Sovereign” ismini vereceklerini açıkladı. Ayrıca bir ICO düzenlenerek toplanacak paraların yerel bütçeleri geliştirmek için kullanacaklarını da ekledi. Ayrıca Marshall Adalarının başbakan yardımcısı David Paul, kripto para birimleri piyasalarının da Sovereign ile işlem yapmalarına teşvik edileceğini açıkladı.

ICO’nun gerekliliğini açıklayarak yaptığı açıklamada:

“Bunu yaparken amacımız ülkenin uzun dönemdeki ihtiyaçlarını karşılayabilmek.”

Toplanan paranın bir kısmı ise Amerika’nın 10 yıllardır nükleer test alanı olarak kullandığı bazı adalarda ortaya çıkan radyasyona bağlı hastalıklardan etkilenen insanların tedavisi için sağlık kurumlarına bağışlanacak. Washington Post‘un yaptığı bir habere göre 1946 ile 1958 yılları arasında Marshall adaları çevresinde ABD tarafından toplamda 67 adet nükleer deneme yapılmıştır. Eğer 12 yıl boyunca süren bu nükleer denemeleri eşit bir şekilde günlere dağıtırsak bu demek oluyor ki bu ada o zaman aralığında her gün Hiroshima‘ya atılan atom bombasının 1.6 katı gücünde bir patlamaya ve radyasyona maruz kalıyordu.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsünün 2004‘te yazmış olduğu bir rapora göre 1948 ile 1970 yılları arasında adada yaşamakta olan popülasyonun büyük bir bölümünde halen radyasyona bağlı kanserler görülmekte veya halen teşhis konulmayı beklemekte.

Hükumet halen ABD‘den yaptıklarının telafisini beklemekte fakat bütün baskılarına rağmen bir sonuç alamamakta. Her ne kadar bağımsız nükleer tazminat mahkemesi tarafından adada yaşanan sağlık sorunları ve mülk zararları nedeniyle 2.3 milyar $ verilmesi kararlaştırılmış olsa da ne yazık ki bu meblağ da hükumete ödenmemiştir.

Marshall adası sakinleri kendi kripto paralarını benimseyerek Amerikan dolarına olan bağlılıklarını azaltmayı amaçlamaktalar. Sovereign’in ABD dolarına olan bağlılığı tamamen kaldırıp kaldıramayacağı konusunu ilerde hep birlikte göreceğiz.

An itibariyle Marshall adaları Cumhuriyeti dünyada bir kripto para birimini ulusal para olarak kabul eden öncü ülkelerden biri olacak gibi gözükmekte. Meclisin halen parlamentonun onaylamış olduğu bu yasaya itiraz etme hakkının olduğunu belirten Kedi, bunun pek olası olmadığını da sözlerine eklemekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment