Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Texas’lı Düzenleyiciler, Bir Kripto Para Sitesinin İşleyişine Son Verdi

Texas Eyaleti Menkul Kıymetler Kurulu, 26 Şubat tarihinde Leadinvest.com web sitesinin acilen durdurulması ve piyasadan el çektirilmesi konusunda bir emir yayınladı. Yayınlanan emirde gerekçe olarak sitenin uzmanları ve icra ettiği kripto para madenciliği faaliyetleri hakkında yetersiz bilgi vermesi ve hileli olarak lisanssız menkul senetler satması nedeniyle oluşacak “önemli ve telafisi mümkün olmayan zararları” engellemek olduğu bildirildi.

Halihazırda bu yılın Ocak ayında Texas Eyaleti Menkul Kıymetler Kurulu, kripto para ile ilgili örgütlere iki tane daha durdurma ve piyasadan el çektirilmesi bildirimi gönderdi: Biri lisanssız menkul senetler satan saadet zinciri sitesi Bitconnect ve bir başka ise gerçekte bir banka olmayan sözde kripto para bankası” AriseBank. 26 Şubatta alınan Leadinvest kararı ile bu yılın üçüncü kapatma emri yayınlanmış oldu.

Bu yeni durdurma ve piyasadan el çektirme emri kapatma sebeplerini açıklamaya, LeadInvest’in tüm çalışanlarının fotoğraflarının hazır görsellerden oluşması veya şirketle herhangi bir ilişkisi olmayan diğer insanların resimlerinin kullanılmasını anlatmayla başlıyor.

Web sitesi halen etkin ancak “Kripto para” bölümünün altındaki son fiyat noktası olarak 2014’te Bitcoin’in (BTC) “tüm zamanların en yüksek 1.000 doları” olduğunu  gösteren haberler var. Bununla beraber sitenin farklı bölümlerinde ise daha güncel kripto para fiyatları bulunmakta .

Durdurma ve piyasadan el çektirme emrinde, LeadInvest’in “acentelerine”, kendilerinin referans  adreslerini  kullanan tüm yeni müşteriler için yüzde onluk bir komisyon alacakları söyleyerek ve  “Güvenlik yetkilisine kayıtlı olmayan bireyleri işe alarak” menkul kıymetler kanunu çiğnediği açıklanıyor.

LeadInvest’in web sitesinde yer alan açıklamada, LeadInvest’in Mayıs 2010’da kurulduğunu müteakiben jeothermal ve hidroelektrik enerjiye erişim nedeniyle Bitcoin madencilik faaliyetlerini  İzlanda’ya taşıdıkları ifade ediliyor. Piyasadan el çektirme emrinde ise, LeadInvest’in madencilikle bağlantılı riskleri ve işlettiği madencilik rigleri hakkında bilerek bilgi açıklamadığı yazıyor.

İzlanda’da aslında, alternatif enerji ve doğal olarak daha soğuk iklime erişebilmek için adaya gelen kripto madencilerin sayısında patlama yaşanıyor.

LeadInvest’in web sitesindeki verilere göre, 190.000’den fazla hesap oluşturulmuş ve sisteme 177 milyon doların üzerinde yatırım yapılmış. Texas Eyaleti Menkul Kıymetler Kurulu göre  LeadInvest kasıtlı olarak yatırımcıların verdiği fonların kullanımını açıklamıyor.

Emir, LeadInvest web sitesinde LeadInvest ile ilişkili kişilerin kimliklerinin doğruluklarını ve yatırımcıların yasa ve yönetmeliklere bağlı olduklarını taahhüt eden açıklamaların olmasına rağmen bunların “yanıltıcı ve aldatıcı ifadeler” olduğuna atıfta bulunarak sona eriyor.

LeadInvest, emir gereğince menkul kıymet satma ve menkul kıymet tüccarlığı yapma ile ilişkili olarak sahte menkul kıymet teklifi verme ve yanıltıcı menkul değer kıymetlendirmesi gibi işlemlerini derhal durdurması gerekmekte.

LeadInvest hakkında çıkan haberlere karşılık, şu zamana dek basın mensuplarının konu ile ilgili sorularına cevap vermemiştir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment