Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mastercard CEO’sundan Bitcoin Yorumu: Volatilite Eleştirisi Yaptı

Mastercard CEO’su Ajay Banga’nın Bitcoin yorumu olumsuz bir tabloya işaret etti. CEO, Bitcoin ve kripto paraların finansal hizmetler için yaygın olarak kullanılamayacağını öne sürdü. Fakat Banga, dijital merkez bankası paraları konusunda oldukça iyimser. 

Mastercard CEO’su Ajay Banga geçtiğimiz gün gerçekleşen Fortune Global Forum konferansında Bitcoin hakkında açıklamalarda bulundu. CEO, Bitcoin’in bankasız hizmetler için kapsayıcı bir para birimi olamayacağını öne sürdü. Banga, Bitcoin volatilitesine değindi ve lider koinin arkasındaki kişinin belirsizliği sebebiyle de şeffaflıktan uzak olduğunu söyledi. Mastercard CEO’su bu sebeplerle Bitcoin’in yaygın bir para birimi olarak kullanılamayacağını düşünüyor. Fakat Ajay Banga, dijital merkez bankası paraları konusunda oldukça iyimser.

“Bitcoin bankasız hizmetlerin gereksinimlerini karşılayamaz”

Konferans dahilinde Banga’ya finansal kapsayıcılığa potansiyel bir çözüm olarak Bitcoin sorulduğunda lider koinin bankasız işlemlerde beklentileri karşılayamayacağını öne sürdü. Bugün 2 kola şişesine eşdeğer olup yarın 21 kola şişene denk gelen bir para birime güvenilemeyeceğini söyleyen Mastercard CEO’su, böyle bir piyasa oynaklığının kapsayıcılığı zedeleyebileceğini ekledi.

CEO Banga, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin finansal taban yayılmasının farklı bir boyut olduğunu ve mevcut volatilite ile pek mümkün olamayacağını dile getirirken; fiat para birimlerinin dijital hale gelmesi ile sınır ötesi ticari akışın iyileşeceğine de inanıyor.

Cointelegraph tarafından aktarılan habere göre bu, Mastercard CEO’sunun kripto paralar ile ilgili yaptığı ilk açıklama değil. CEO, 2017 yılında kripto para birimlerini önemsiz olarak nitelendirdi ve 2018’de onları “yılanlarla” karşılaştırdı, değersiz olduklarını söyledi.

Mastercard-Bitcoin-yorumu

Bitcoin’e karşı, CBDC’leri destekliyor

Mastercard CEO’su kripto paralar ile ilgili zehir zemberek açıklamalarda bulunmasına karşı tüm dijital varlıklara karşı böyle bir tutum sergilemiyor. Banga, devlet tarafından çıkarılan milli dijital paralara karşı açık olduğunu belirtti.

CEO Banga, Mastercard’ın CBDC‘lere önemli miktarda para yatırdığını da açıkladı ve bugün merkez bankası dijital paraları alanında en büyük patent sahiplerinden olduklarını söyledi. Mastercard, eylül ayında CBDC’lerin test edilmesi için önemli bir uygulama geliştirdi. Mastercard’ın sağladığı bu hizmet, dijital merkez bankası paralarının çeşitli senaryoları denemesine etmesine yardım ediyor ve hala daha hangi bankaların bu hizmetten yararlandığı açıklanmıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!