Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mastercard: Kripto Paraya Açığız Ancak Merkez Bankaları Tarafından Çıkarılmışsa

Bir yönetici Mastercard‘ın kripto para kullanımına açık olduğunu doğruladı, ancak dikkat edilmesi gereken büyük bir nokta olduğunu belirtti.

Bankalar kripto paralara karşı değişmeyen bir olumsuz bakışa sahip ve bu gayet makul bir sebebe dayanıyor. Kripto paraların peer-to-peer (eşler arası) ekonomik pazarı bankaların finansal tekeli ve diğer finansal kurumlar için büyük bir tehdit. Bu sebeple bakıldığında Mastercard yetkilisinin açıklaması son derece şaşırtıcı. Ancak bu duyuruda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var.

Mastercard blockchain teknolojisi üzerine büyük bir zaman ve emek harcadı ancak Bitcoin gibi kripto paraları pek de sevdiği söylenemez. Buna kanıt olarak Mastercard ve Visa’nın kripto para alımlarını satın alım olarak değil nakit avans olarak göstermesini verebiliriz.

Bu sırada, kredi kartı devi şu şekilde söyledi:

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, alıcı bankalar -ya da ticaret bankaları- için bu tür işlemler(kripto para işlemleri) ile alakalı doğru yöntem ve kategori kodu konusuna açıklık getirdik. Bu durum hem satıcılar hem de şirketler için bu tarz satın alımların tutarlı bir görünümünü sağlıyor.

Kredi kartlarını kullanarak Bitcoin ya da diğer kripto paraları satın almanın sonucu daha pahalı oldu. Borsalar daha yüksek ücret aldılar ve kullanıcıların kartlarına faiz işledi.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta

Büyük finansal güç Mastercard’ın tutumunu değiştirdiği görülüyordu, ancak gerçek şu ki değiştirmediler. Financial Times’a konuşan Mastercard yöneticisi Ari Sarker, şirketin kripto paraların kullanımına yardım etmekten çok mutlu olacağını söyledi ancak kripto paralar merkez bankaları tarafından çıkarıldığı sürece.

Ari Sarker şöyle söyledi:

Eğer hükümetler ulusal bir kripto para birimi oluşturmayı düşünürse bu kripto paralara daha olumlu bakmaktan mutluluk duyarız. [ diğerlerine kıyasla ]

Ve şu şekilde ekliyor:

Bir düzenleyici ve değer tarafından desteklendiği sürece… Anonim değil, tüm yasal gereklilikleri yerine getiriyor, bence bu bizim araştırmamız için daha büyük bir ilgi olacaktır.

Şu anda, Japonya ve Singapur’da finans kurumu bir pilot program yürütüyor. Müşteriler Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kredi kartlarıyla satın alabiliyorlar. Ancak, Sarker programın bir kripto ticareti olmadığını, müşteri tanınması ve kara para aklama gibi konularda sıkı kontrollerin yerinde olduğunu söyledi.

Mastercard’ın bu eylemi bir sürpriz değil. Bankalar kripto küresinden geçen çok miktarda gelirden paylarını almak istiyorlar ancak bunu tam kontrol sağlarken yapmak istiyorlar. Bu nedenle, arzuları yalnızca merkez bankaları tarafından çıkarılan kripto paraları desteklemek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment