Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mastercard Para Transferleri Oranında Düşüş Açıkladı: Sebep Kredi Kartı İle Bitcoin Alımının Yasaklanması

Dünyanın en önde gelen ticari bankalarının, kendi kredi kartlarını kullanarak müşterilerinin kripto para almalarını yasaklamalarının ardından; Mastercard’ın uluslar arası yaptığı para transferleri sayısında bir düşüş yaşandı.

Çarşamba günü Mastercard’ın üst düzey bir finansal yetkilisi tarafından halkla paylaşılan verilere göre, ünlü ödeme firmasının para transferlerinde göreceli bir düşüş var.

Konuyla ilgili konuşan Mastercard yetkilisi Martina Hund Mejean, şirketin uluslar arası para transferlerinin 2018’in ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 19 artış gösterdiğini açıklarken, bununla beraber bu rakamın 2017 son çeyreğine kıyasla daha az olduğunu belirtti.

Bu durumun önemli sebeplerinden birisinin ise kripto paralar olduğunu savunan başarılı yönetici, büyük bankaların kredi kartı kullanarak kripto para alımını yasaklamalarının bu düşüşe katkıda bulunduğunu belirtti.

Hatırlanacağı üzere birçok büyük banka, Bitcoin fiyatlarının her gün arttığı 2017’nin son demlerinde müşterilerinin kredi kartı kullanarak kripto para almasını yasaklamıştı. Birçok kişinin borç alarak veya kredi kartı kullanarak sektöre girmesinin tehlikeli olduğunu düşünen bankaların  bu hareketi, olumlu karşılanmıştı.

Konuyla ilgili konuşan Mejean ise, şunları söyledi:

”Uluslar arası yaptığımız para transferlerinin durumu gayet güzel ancak artış oranında bir düşüş var. Bunun sebeplerinden biri de bankaların kredi kartı ile kripto para alımını yasaklaması. Aslında tüm para transferlerinde bunun kapladığı yer yüzde 1. Bildiğiniz gibi başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkenin büyük bankası kripto para alımınını kredi kartları ile yapılmasını yasakladı. Bu yüzden de bu iş kolunda yaşanan transferlerin hacminde bir düşme var.”

Mejean’ın da bahsettiği üzere geride bıraktığımız birkaç aylık süreçte başta JPMorgan Chase, Bank of America, Bank of Montreal, Capital One ve Citi’nin de bulunduğu birçok banka kredi kartlarını kripto para alımına kapatmış ve bu gelişmeleri Kanada ve bölge ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelerin bankaları da takip etmişti.

Yine konuyla ilgili konuşan Mastercard yöneticisi Ajay Banga da, sadece bu kredi kartı yasaklarının değil; kripto paralar ile ilgili diğer düzenlemelerin de bu oranın düşmesine katkıda bulunduğunu savundu. 2017’nin son çeyreğinek kıyasla 2018’in ilk çeyreğinde ciddi bir ilgi kaybının yaşandığını kabul eden deneyimli yönetici, buna karşın Mastercard’ın bu tarz kurallar karşısında gayet olumlu tavır takındığını da şirketin bunu desteklediğini belirtti.

Kredi kartı ile kripto para alımının zaten şirketin gelir hedefleri veya kaynakları arasında görülmediğini belirten Banga, şu ifadeler ile sözlerini sonlandırdı:

”Açıkçası kredi kartları kullanılarak yapılan kripto para alımları önemli bir gelir kalemimiz değil. Buna bağlı yaşamıyoruz. O yüzden düşüş veya artış bizi çok da etkilemiyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment