Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Masterchain Fiyasko Çıktı

Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank’ın blockchain laboratuvar müdürü Oleg Abdrashitov, kurumun Masterchain ile ortaklığını sonlandırma yolunda ilerlediklerini belirtti. Sistemi verimsiz, güven vermeyen ve yavaş olarak nitelendiren Abdrashitov, bankasının blockchain çalışmalarını diğer kurumsal platformlara kaydıracağını söyledi.

Masterchain Nasıl Kurulmuştu?

Masterchain 2017 yılında, Rusya Merkez Bankası tarafından kurulan FinTech Association (AFT) tarafından kuruldu. Masterchain projesi ülkedeki en büyük beş bankanın desteğini aldı. Masterchain projesinin değeri halka ibraz edilmese de FinTech Association’dan 13 üye projeye katılmak için 120 bin ile 230 bin Amerikan Doları arasında ücret ödedikleri biliniyor. Bu da gösteriyor ki Masterchain’e geçtiğimiz iki yılda birkaç milyon dolar harcama yapılmış.

Yapılan rağmen Masterchain henüz piyasaya sürülmüş değil, geçen sonbaharda başlayan Masterchain ipotek denemesinin önümüzdeki dünyaya yayılması bekleniyordu ancak AFT tarafında yaşanan teknik sorunlar yüzünden ertelendi.

Merkeziyetçilik başka bir sorun. Ethereum gibi Masterchain de katılımcılarının gaz ödemesine ihtiyaç duyuyor ancak Masterchain’de gaz ödeme belirteçleri dernek düğümü tarafından dağıtılıyor.

Abdrashitov sistemin yavaşlığını ve güvenilir olmayışını şu sözlerle dile getirdi;

30 kilobaytlık bir zip dosyasının Masterchain’e yüklenmesi 3 dakika sürüyor.”

“…sistem birkaç küçük düğümden oluştuğundan güvenli değil.”

Ürünün güvenilmezliği yüzünden Sberbank hem Masterchain’i hem de eski sistemi kullanmayı planlıyor. Böylece katmanlarda bir sorun çıksa bile yedekleme işlemi sayesinde sistem çökmeyecek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment