Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Meksika Kamu İhalesi Tekliflerini Takip Etmek İçin Blockchaini Test Ediyor

Bir hükümet yetkilisinin salı günü yaptığı açıklamaya göre, Meksika hükümeti blockchain teknolojisini kullanarak kamu ihalelerine ilişkin teklifleri takip etmek amacıyla sessiz bir proje üzerinde çalışıyor.

Meksika’nın ulusal dijital strateji koordinatörü Yolanda Martinez, Jalisco’da düzenlenen bir teknoloji konferansında yaptığı konuşmada, geçtiğimiz Eylül ayından bu yana üretimde olduğunu söyleyerek blockchain HACKMX’i ayrıntılı bir şekilde anlattı. Sistem ilk olarak kamu hizmetlerinin geliştirilmesine yardımcı olabilecek blockchain çözümleri yarışmasını kazanan bir üniversite mezunu ekip tarafından geliştirildi.

Martinez, “Kamu ihalelerine uygulanan blockchain ile hükümete hizmet sağlayan bir şirketin güvenilir olup olmadığını anlayabileceğiz”, diye tweet attı.

Meksika haber bülteni Debate‘ye göre, Martinez katılımcılara teknolojinin kolayca ayartılabilen insan unsurunu ortadan kaldıracağını ve kamu ihaleleri sürecine şeffaflık getireceğini söyledi. Martinez aynı zamanda blockchainin ihale sürecinin kayıtlarını saklayacağını ve olaydan sonra denetime izin vereceğini belirtti.

Projeyle ilgili teknik detaylar mevcut değil ancak rapor projenin eninde sonunda kamuya açıklanacağını ve hükümetin özellikle eyalet ve yerel yönetimler için bir çözüm olarak değerlendirdiğini ileri sürüyor.

BM’nin web sitesinde mevcut olan ve Temmuz ayında ortaya çıkan Blockchain HACKMX adlı bir sunum, potansiyel olarak ağı barındırabilen çeşitli platformların faydalarını ağırlaştırıyor: Hyperledger Fabric, bitcoin, ethereom, Chain ve NEM. Sunum ağa katılan bilgisayarların, devlet daireleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel şirketlerin bir karışımı tarafından yürütüleceğini öne sürüyor.

Yolsuzluk karşıtı bir sivil toplum örgütü olan Transperancy International (Uluslararası Şeffaflık Örgütü), Yolsuzluk Algıları Endeksinde ülkeyi 180. sıradan 135’e çıkardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment