Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merkez Bankaları, Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri İçin Blockchain Çalışmalarını Genişletti

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 27 Mart Salı günü yayınlanan bir makaleye göre, Blockchain’in menkul kıymet mutabakatlarını değiştirebilecek potansiyelde olduğunu Japonya Bankası (BoJ) ile yürüttüğü araştırmanın tamamlanmasının ardından tekrar gündeme getirdi.

Stella Projesi olarak adlandırılan bu ortak çalışmanın bulgularını ikinci kez ele alan ECB, Blockchain tabanlı bir belge ve hesap depolama sistemi olan dağıtık defter teknolojisinin (DLT) çeşitli menkul kıymet işlemlerinde nasıl işleyebileceğini gözler önüne serdi.

Stella’nın ilk raporu geçtiğimiz yılın eylül ayında gelmiş ve bağlı araştırmacılar, hala yeni oluşmakta olan DLT sisteminin taşıdığı riskler konusunda dikkatli olunmasına dair uyarılar yapmışlardı.

Blockchain‘in teknik uzmanlığı hızla gelişmeye devam ederken, ECB artık “teslim karşılığı ödeme” (delivery versus payment – DvP) olarak adlandırılan bir tür menkul kıymet takasına dair olasılıklar üzerinde daha fazla ısrar ediyor.

Özetle, bu son rapor işletim sistemlerinin “iki varlığın transferi yahut takası söz konusu olduğunda, bir varlığın ancak ve ancak diğerinin transferi gerçekleştiği zaman genel transfer işlemine bağlamasını güvence altına alma”yı açıklama gayretinde. ECB ve BoJ’un belirttiğine göre:

“DvP’ler kavramsal ya da teknik olarak DLT ortamında aynı defterde (tekli) veya farklı defterlerde (çapraz) şekilde tasarlanıp listenebilir.”

‘Çapraz hesaplar’ senaryosu, “çapraz zincirli atomik swaplar” olarak bilinen ve Bitcoin ile Litecoin gibi kripto para birimleri arasındaki Lightning Network’ün de temelde amaçladığı gibi, bir değerin iki ayrı Blockchain sistemi arasında aktarılması anlamına geliyor.

Rapordaki bu güncelleme, AB yönetim organlarının blok içerisinde, çeşitli amaçlar çerçevesinde Blockchain’e büyük önem vermesiyle ortaya çıktı. Şubat ayı da Avrupa Komisyonu’nun denetleyicileri, işletmeleri ve girişimcileri birleştirmek amacıyla özel bir Blockchain Gözlem Ağı kurmasına tanıklık etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment