Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Microsoft, Blockchain Tabanlı Bir Sistem İnşa Edecek: Uzmanlar, Bitcoin Fiyatına Olumlu Yansıyacağı Fikrinde

Dünyanın elde ettiği gelirlere bakıldığında en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olarak gösterilen dev firma Microsoft’un, Consensus 2018’de açıkladığı vizyonu, kripto para sektöründe büyük bir heyecan yarattı. Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde düzenlenen organizasyonda, Microsoft’un Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir kimlik sistemi geliştirmek için kolları sıvadığı belirtildi.

Özellikle Bitcoin’in fiyatına çok olumlu yansıması beklenen bu gelişme; kripto para yatırımcılarını heyecanlandırırken, projenin başındaki isimler; vaad edilen ürünün ortaya çıkarılması için, gerçek bir Bitcoin zinciri kullanmayı düşündüklerini belirtti.

Microsoft’tan Dev Proje

Microsoft’un kurucusu olan ve dünyanın en zengin adamları arasında yer alan Bill Gates, Bitcoin ve kripto paralar konusunda pek de olumlu konuşmada; Gates’in şirketi Microsoft, Blockchain konusunda atılımlar yapmaya devam ediyor. Microsoft’un daha da ileri gidip gelişmesinde Blockchain teknolojisinin rolünün farkında olan geliştiriciler; Blockchain tabanlı yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Microsoft’un Kimlik Biriminin başındaki isim olan Ankur Patel, tüm bu haberleri doğrularken, içinde bulunduğumuz ve gün geçtikçe daha da dijitalleşen dünya şartlarında; dijital kimliğin önemine vurgu yapan bir blog yazısı kaleme aldı. Dijital kimliğin şu anda dünyadaki en önemli şeylerden biri olduğunu belirten başarılı yönetici; lider şirket olarak bu alanda yapacakları hamlelerde, Blockchain’den faydalanmayı düşündüklerini ve bu konuda da sahiplik kavramına yeni bir bakış açısı getireceklerini belirtti. Özellikle verinin erişimi ve kullanımı konusunda Blockchain’in önemine değinen Patel, şunları söyledi:

”Microsoft olarak bu yönde ortaya koyduğumuz vizyonunun tamamen gerçekleşebilmesi için temel olan şey; insanların kendi kimlik verilerinden sorumlu olup bunları koruyup muhafaza ettiği bir sistemdir. Devasa veri hizmetleri veya gereksiz birçok uygulamadan ziyade, insanların kendi verilerinin akıbetinden kendilerinin mesul olduğu bir sistemin hayata geçmesi, bizim için hayli elzemdir. İşte bu noktada, bireylerin şifrelenmiş bir dijital portala ihtiyaçları var ve bu sayede verilerine kolayca ulaşıp onları depolayabilecekleri bir alanları olacak.”

Patel, yazısında özellikle merkezi olmayan ve bireylerin kendi kontrolünde olan bir dijital sistemin üzerinde dururken, bu sayede hedeflenen şeffaflık ve gizliliğe de kolaylıkla erişilebileceği yönünde bir görüş bildirdi. Microsoft’un geleneksel kimlik sistemlerindeki klişeler ve yönetimsel problemlerin yerine; kişiler tarafından kazanılan bir güveni hedeflediği de gelen haberler arasında.

Microsoft’un Merkezi Olmayan Kimlik Vakfı (DIF) ile de birlikte çalışarak bu alanda çözüm olması beklenen açık kaynak kodlu, protokollü ve referanslı bir sistem geliştirmek için kolları sıvadığı aktarılırken, Patel Microsoft’un bu konu ile ilgilenen deneyimli ekibinin, daha şimdiden belli başlı sistemlerin inşasında yoğun mesafe kat ettiğini ifade etti ve işlerin yolunda gittiğini belirtti.

Geliştiriciler, Bu Sistemi Lightning Network Kullanarak Yapabilir

Patel, yaptığı açıklamada ekibin geliştirmek istediği sisteme dair de bazı ip uçlarını dinleyiciler ile paylaştı. Başarılı yönetici, Microsoft’un geliştirmek istediği sistemde ana noktalardan birinin de ölçeklenebilirlik olduğunu belirtirken; aynı zamanda Microsoft olarak geliştirecekleri bu yeni sistemin; geleneksel sistemler ile aynı randımanı vermesi gerektiğini belirtti. Ancak Patel, tüm bu isteklerine karşın bazı Blockchain topluluklarının on-chain gönderim kapasitelerini arttırdığını da sözlerine ekledi.

Bu tarz teknik sorunların üzerinden gelebilmek için Microsoft olarak çalışmalara devam ettiklerini aktaran Patel; özellikle de merkezi olmayan Layer 2 protokolünü kullanarak dünya çapında ölçeklendirilebilecek bir sistemi kurmayı hedeflediklerini ifade etti. Patel’in bu ifadesi kripto para camiasında büyük heyecan yaratırken, ünlü sosyal paylaşım sitesi Reddit’de Bitcoin başlığında belli bir itibarı olan birçok kişi; Patel’in burada Bitcoin’in Lightning Network’ünü kullanmayı düşündüğünü iddia etti ve bunun Bitcoin’e olumlu yansıyacağı fikrini paylaştı.

Merkezi olmayan kimlik sistemleri biriminin baş geliştiricisi olan Daniel Buchner, iki tweet atarak Reddit’te bu yönde ortaya çıkan dedikoduları adeta daha da fazla ateşledi.

Buchner, tweetlerinde sırasıyla şunları yazdı:

”Mozilla’da o dönem çalışan yakın bir arkadaşım, 2011 yılında bana Bitcoin’den bahsetti ve Bitcoin ile ilk o dönem tanıştım. O zamanlarda Firefox Handshake denen bir şey üzerinde çalışıyordum ve oradaki ana amacımız merkezi olmayan uygulamaları; Bitcoin destekli bir yine merkezi olmayan bir sistem üzerinde var etmekti. Ve şimdi gelinen noktada, Mayıs 2018’de, bu amacımıza gün be gün yaklaştığımızı görüyorum. Bakın burada Blockchain teknolojisinin genelinden bahsetmiyorum. Daha spesifik bir şeyi anlatmaya çalışıyorum. Biz, bu projede direkt olarak gerçek Bitcoin zinciri kulanacağız ve bu sayede platformumuzu destekleyeceğiz. Bitcoin zinciri, yeni çıkaracağımız platformda ana elementlerden birisi olacak.”

New York City’de düzenlenen Consensus etkinliğinin ardından her yıl Bitcoin fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor. Tom Lee’nin sahibi olduğu Fundstrat Global Advisors’un da önemli isimlerinden olan ünlü piyasa analisti Robert Sluymer da yaptığı açıklamalarda bu yönde ifadeler kullandı. Microsoft’un Consensus 2018’de yapacağı sunum ise yarın Türkiye saati ile akşam üzeri 17:30 olacak. Birçok kişi, Microsoft’un sunumunu heyecanla bekliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment