Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayvan Taipei Bank Ülkedeki İlk Blockchain Temelli Ödeme Sistemini Başlattı

Taipei Times’ın 14 Mayıs tarihli haberine göre, Özel olarak işletilen Taiepi Fubon Commercial Bank Tayvan içerisinde blockchain temelli ödeme sistemi geliştiren ve kullanan ilk banka kuruluşu oldu.

Banka mevzu bahis blockchain ödeme sisteminin restorantlar ve National Chengchi Üniversitesi yakınındaki dükkanlar için geliştirildiğini bildirdi. Taipei Fubon Bank blockchain temelli bir ödeme sistemi piyasaya sürme planlarını ilk olarak Chengchi Üniversitesi ile ”kilit öneme sahip teknoloji ve blockchain ödeme ağı için mühendislik araştırma geliştirme çalışmaları” yapması için bir anlaşmaya imza atarak bunun sinyallerini ta 2017’nin Mart ayında vermişti.

Ethereum ağı üzerinde çalışan bu blockchain tabanlı ödeme uygulaması,  Istanbul Byzantine Fault Tolerant (BFT) isimli bir konsensüs protokolü kullanarak ödeme için gereken zamanı azaltırken aynı zamanda işlem maliyetlerini de minimuma indirmeyi hedefliyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre bu algoritma işlem için gereken zamanı bir saniyeden daha az bir süreye çekmiş.

Piyasaya yeni sürülen bu blockchain uygulaması yukarıdakilere ek olarak veri işlemlerini de kayıt etmeyi sağlıyor. Her işlem anında şifrelenip blockchain üzerinde depolanıyor ve dükkan sahipleri ile tüccarlar tamamlanmış işlem kayıtlarına blockchain defteri üzerinden rahatlıkla ulaşabiliyor.

Taipei Fubon Commercial Bank’a göre uygulamanın piyasaya sürümünden itibaren iki haftalık sürede işlem hacmi ve Üniversite etrafındaki iş birliği içindeki tacirler neredeyse dört misli büyüme göstermiş. Taipei Fubon Bank proje geliştirme konusundaki sıradaki adımın blockchain temeli ödeme sistemlerini Chengchi bölgesinden daha da ileriye taşıyıp yeni platform için yeni bir uygulama bölgesi oluşturmak olduğunu söyledi.

Ocak ayında Taipei kirlilik sensörleri ve vatandaşların sağlık kayıtları takibi gibi teknolojik yenilikleri sağlamak için blockchain kullanarak ”akıllı şehir” geliştirmek istediğini söylemişti.  Şubat ayında ise Tayvan Merkez Bankası yöneticisi Chin-Long bankanın blockchain uygulamalarını araştırmakta olduğunu ve eğer mümkün olursa bu teknolojiyi ”ödeme sistemlerinin güvenliğini ve verimliliğini” arttırmak için kullanacaklarını belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment