Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Microsoft ve EY Blockchain Temelli Telif Hakkı Ödeme Platformu Kurdu

Platform başlangıç olarak Microsoft’un online oyun sektörü için kullanılacak.

Bu haftanın başlarında, Microsoft, yazılım geliştiricileri, müzisyenler, yazarlar ve diğer yaratıcı meslek grupları ve telif hakkı sahipleri için telif hakkı ödemelerini takip edecek ve bunların dağıtımı ile ödemesini yapacak bir blockchain platformunu piyasaya sürme planlarını duyurdu.

Sistem, telif hakkı konusunda her zaman başa bela olan ve sundukları hizmetler için belli bir pay alıp materyal üreticilerinin kar payını azaltan üçüncü parti ”aracı kişileri” ortadan kaldıracak.

Microsoft, Ernst & Young (EY) ile işbirliği kurularak üretilen bu platformun ilk olarak kendi online oyun sisteminde uygulanacağını belirtti. Microsoft buna ek olarak sistemi uygulayabilmek için Ubisoft gibi şirketlerle de işbirliğine gitmiş.

İki şirketin yaptığı ortak açıklama ise şu şekilde:

”EY ve Microsoft, bu blockchain hizmetini, fikri mülkiyet veya varlıkların üçüncü taraflara lisanslandığı ve içerik üreticilerine telif hakkı sözleşmelerine dayalı olarak telif haklarının ödendiği herhangi bir endüstriye hizmet sunmak için tasarladı.”

Günlük ”Milyonlarca İşlem” Kapasitesi

Platform başarılı bir şekilde kullanıma açıldıktan sonra, günlük olarak milyonlarca işlem yapabilme kapasitesine sahip olacak. Fortune dergisi günümüzde tek bir telif hakkı ödemesinin gerçekleşmesi için bile 45 güne kadar uzayan sürelerin olduğunu ifade etmekte.

Blockchain ilk çıktığı zamanlardan beri telif hakkı ödemeleri için eşsiz bir teknoloji olarak nitelendirilmekteydi. Teknolojinin sağladığı şeffaflık ve değişmezlik yapılan işlemlerde bir değişim olmasını veya yanlışlık yapılmasını imkansız hale getiriyor. Blockchain içerisinde yer alan akıllı kontratların sağladığı olanaklar da bu sürecin otomatik olarak yapılmasını ve ödemelerin daha kolay bir şekilde dağıtılmasını mümkün kılıyor.

Microsoft, blockchain’e giriş yapan endüstri devi şirketlerden en sonuncusu. Blockchain teknolojisinden faydalanmaya başlayan büyük firmalar arasında IBM, JPMorgan ve Apple da yer alıyor. Aslında Microsoft’un yeni platformu Microsoft’un Azure bulut teknolojisinin yanı sıra JPMorgan tarafından tasarlanmış bir blockchain platformu olan Quorum da kullanılarak inşa edildi.

İki şirketten yapılan ortak açıklamaya göre EY, aralarında otomotiv hizmetleri, deniz taşımacılığı sigortası odaklı blockchain platformu ve buna benzer blockchain temelli teknolojilerin bulunduğu bir çok alana daha önce dahil olmuş ve bu alanda aktif olarak çalışmaktaymış.

EY Global ve EY Americas Blockchain Finance yöneticilerinden Deep Ghumman konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

 ”Kurumlar kendi işlerindeki zorlukları çözebilmek için blockchain teknolojilerinden medet umuyorlar… Microsoft Azure bünyesindeki telif hakları ve telif ödemeleri konulu blockchain hizmeti, blockchain’in bizim iş yapma yöntemlerimizi nasıl değiştireceğinin mükemmel bir örneği.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment