Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Microstrategy CEO’sundan Bitcoin ve Türkiye Örneği

Microstrategy CEO’su Michael Saylor, Bitcoin’e getirilebilecek yasaklama ya da kısıtlamaların bir değer deposu olan BTC’ye zarar vermeyeceğini açıkladı. Saylor, Türkiye’de kripto paraların ödeme yöntemi olarak yasaklanması üzerine de yorumda bulundu.

Michael Saylor, katıldığı Kitco News programında Bitcoin hakkında bazı açıklamalar yaptı. Saylor, Bitcoin’i 21. yüzyıldaki ekonomik problemlere bir çözüm olarak gördüğünü söyledi.

“Güçlü bir para ya da parasal bir varlığa ihtiyaç duyan 8 milyar insan var. Eğer iyi bir hayat sürmek istiyorlarsa, bu varlığın dijital olması gerekli.” dedi.

Bitcoin’in tehdit olarak görülmesi olası değil

Saylor, değer deposu ve para birimi arasındaki farkın varlığın kullanımına bağlı olduğunu ifade etti. Bitcoin’in daha çok bir değer deposu olarak kullanıldığını belirten Saylor, BTC’nin ödemelerde kullanımının düşük olduğunu söyleyerek “Bu nedene, hükümetlerin bunu itibari para birimleri için bir tehdit olarak görmesi olası değil.” dedi.

“Türkiye yatırımları kısıtlamadı”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 30 Nisan itibarıyla kripto paraların ödemelerde kullanılmasını yasakladı. Michael Saylor, bu gelişmeye istinaden Türkiye’nin kripto paraların bir para birimi olarak kullanılmasını yasaklamış olduğunu söyledi. Bunu, ABD Vergi Dairesinin 2014’te ödeme amaçlı kripto para kullanımına karşı işlem başı vergi almak suretiyle attığı adımdan farksız buluyor.

“Dolayısıyla, para birimini tehdit eden bir şeyin para birimi olarak kullanılmasını istememek, insanları bu varlıktan mahrum etmekle aynı şey değil.” diyen Saylor, TCMB’nin Türkiye vatandaşlarını kripto paralara sahip olmaktan mahrum bırakmadığını ya da bu konuda kısıtlama getirmediğini dile getirdi.

Stablecoin konusunda endişelenmeliler

Saylor, hükümetlerin stablecoin gibi büyük sermaye transferine izin veren blockchain uygulamaları konusunda kaygılanabileceklerini söylüyor. Kripto paralarla milyarlarca dolar veya diğer para birimlerinin taşınabiliyor oluşu, onlar için endişe verici olabilir. 

Bu nedenle Saylor, yüksek miktarda dijital para transferine izin veren custody şirketlerine regülasyon gelmesini olası buluyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!