Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mike Novogratz: ”Bitcoin Piyasasında Özel Sektör Kamudan Daha Zengin”

23 Temmuz tarihinde, Ran Neu Ner, Galaxy Digital LP‘nin kurucusu ve CEO’su Mike Novogratz ile röportaj yaptı. Novogratz röportaj içerisinde Bitcoin‘i dibe vurması, kurumsal yatırımcıların kripto para piyasasına girişi, kripto para depolama uygulamaları hakkında konuştu.

Kendisinin ifadelerine göre, Novogratz geçtiğimiz yılın Aralık ayına kadar kripto para piyasasına yatırım yapmaya inanmayan birisiymiş. Ancak tabii ki şu an bu görüşü değişmiş. Kendisinin piyasa hakkındaki görüşleri sorulduğunda, Novogratz Bitcoin’in bu yıl için dibi vurduğunu ifade etti:

”Sıradaki yükseliş hamlesi için gerçekten iyi bir dip bulduk. Bence sıradaki yükseliş için güvenilir bir kaynaktan iyi bir emanet hizmeti bulmamız gerekecek. Buna ek olarak daha fazla düzenleyici kesinliğe de ihtiyacımız var. Biliyorsunuz ki böyle şeyler olmadan 10.000 dolara ulaşamayız çünkü bunlar kurumsal yatırımcıları getiren şeylerdir ama buraya illa ki ulaşacağız.”

NeuNer tam olarak burada ”Bitcoin’i dibi bulduğunu düşünmene sebep olan şey nedir?” sorusunu yöneltti. Ünlü milyarder kendi tecrübe destekli fikrini öne sürdü ve kripto para birimlerinde yavaş ama istikrarlı bir kabul olduğunu aktardı:

”Biliyorsunuz ki bir çok düşüş test etik ve bir bakıma buradan sektik, ama ben yavaş ama kesin bir kabul görmeye başladım. Bu konferanslarda daha fazla insan var, bu alanda çalışan daha fazla insan var.”

Tecrübeli yatırımcı buna ek olarak kurumların piyasadaki fırsatlar için birbirleri ile yarıştığı bir tür özel yatırım tablosu olduğunun da altını çizdi. Bu sebeple, özel sektörün kamu sektöründen daha zengin olduğu ”garip” bir durumun ortaya çıktığını belirtti. Novogratz’a göre bir çok özel kurum daha güvenli olarak görmelerinden dolayı risk sermayesi fonlarına  yatırım yaparak bir tür hücum pozisyonuna geçti.

Röportajın devamında kripto para piyasasının nasıl kurumsal yatırımcı çekebileceği konusuna geçildi. Novogratz bir çok blockchain platformunun yavaşça kurulmakta olduğunu ve bunları daha endüstriyel olacağını ifade etti. Kurumsal yatırımcıların piyasa girmesi için gereken ”mimari”, emanet çözümlerinde yatıyor. Dahası, bu depolama ve emanet çözümleri piyasadaki güvenilir isimler tarafından sağlanmalı.

”Blockchain’lerin kendileri kurulma aşamasında ve daha fazla endüstriyel bir hal alıyorlar. Henüz tam olarak o aşamada değiller. Ancak kurumsal yatırımcıların ihtiyaç duyduğu şey çoğunlukla bunun etrafındaki mimari. Güvenilir bir isim ile birlikte bir emanet çözümüne ihtiyaçları var. Emanet ve depolama fikri önemli ve belki bu Fidelity olacak, veya Goldman Sachs. Bu kesinlikle daha önce duyduğunuz bir isim olacak.”

Ekonomist buna ek olarak kripto para birimi platformlarının büyümeye devam edeceğini ancak büyük kurumsal platformların riskten kaçındığını ve bu sebeple daha güvenli bir şekilde kurumsal yatırımcılara hizmet vereceğini belirtti.

Son olarak Novo şu an piyasada var olan ”kurumsal FOMO” hakkında konuştu. Novogratz’ın görüşüne göre kurumsal FOMO henüz çok belirgin değil ancak kesinlikle kripto para piyasasını etkilemekte.

Novogratz geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda kripto ve blockchain’in yaygınlaşması için 5 ile 6 seneye ihtiyaç duyulduğunu ifade etmişti.

”Yaygın bir kabulü, kullanıcı deneyimi yeni bir şey hissi vermedikçe göremeyeceksiniz ve buna hala 5 ile 6 yıl var. ”

”Kurumsal yatırımcıların nasıl çalıştığına bir bakın. Kendi patronunuza gidip ”Senin hiç duymadığın yerlerde bile param var” demek zor. Sizin kurumsal yatırımcıların daha rahat hissetmesini sağlamanız için, Japon bir banka veyaHSBC veya ICE veya Goldman Sachs gibi ismi bilinen güvenilir emanetçilere ihtiyacınız var.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment