Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Milyar Dolarlık Yatlar ve Katlardan Oluşan Hayata ABD Müdahalesi: Çinli Dolandırıcı Tutuklandı

500 milyon dolarlık kripto para dolandırıcılığı dahil olmak üzere dört farklı suçtan aranan ünlü Çinli iş adamı Guo Wengui tutuklandı.

Hakkında dört farklı dolandırıcılık suçlaması bulunan firari Çinli iş adamı Guo Wengui, 15 Mart günü New York‘ta tutuklandı. Guo hakkındaki 4 dolandırıcılık suçlamasından biri Himalaya Coin (H Coin) projesi oldu.

Ekim 2021’de kurulan proje, Guo tarafından tanıtıldı ve pazarlandı. Guo, o günlerde Himalaya Coin’in %20 oranında altın rezerviyle destekleneceğini söylemiş ve yatırımcıların olası zararlarının tümünün kendisi ve şirketi tarafından karşılanacağını iddia etmişti. Guo, süreç içerisinde bireysel yatırımcılardan Himalaya projesi için 500 milyon dolarlık varlık topladı fakat hiçbir sözünü yerine getirmedi ve proje başarısızlıkla sonuçlandı.

Guo hakkındaki 4 dolandırıcılık şüphesinden üçü ise eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın uzun süredir müttefiki ve eski danışmanı olan Steve Bannon tarafından Nisan 2020’de kurulan Çinli sosyal medya şirketi GTV Media Group ile ilgili oldu. Söz konusu üç suçlama 857 milyon dolarlık dolandırıcılığı kapsıyor.

Adalet Bakanlığı (DOJ) çarşamba günü yaptığı açıklamada, Eylül 2022 ve Mart 2023 tarihleri arasında Guo tarafından kontrol edilen 21 farklı banka hesabından 630 milyon doların üzerinde dolandırıcılıktan elde edildiği düşünülen paraya el koyduğunu duyurdu.

New York Güney Bölgesi Savcısı Damian Williams konuyla ilgili açıklamasında, Guo’nun lüks yaşamının dolandırıcılıktan gelen paralarla finanse edildiğini ifade etti:

Guo kendisine ve yakın akrabalarına 50.000 metrekarelik bir malikane, 3,5 milyon dolarlık bir Ferrari ve hatta 36.000 dolarlık iki yatak satın almak ve 37 milyon dolarlık lüks bir yatı finanse etmek de dahil olmak üzere müşterilerinden çaldığı parayla ceplerini doldurmakla suçlanıyor.

Guo’nun tutuklanmasının ardından ABD’deki lüks dairesinde yangın çıktı ve söndürme çalışmaları tamamlanana kadar 2 saat boyunca devam etti. Yetkililer, olası delillerin yok edilmesi için kasıtlı yapılmış olabileceği düşünülen bu yangını da soruşturma kapsamına aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!