Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Milyarder İkizlerin Gemini’nin Litecoin, Bitcoin Cash desteği Vereceği İması Büyük Etki Yaratır Mı?

Jake Sylvestre bir önceki makalesinde “CBOE İyileştimeyi Tamamlıyor, Diğer Kripto Paralar Da Mı Geliyor?”, CBOE’nin artık gecikme azaltma (latency reduction) güncellemelerini bitirdiğini ve daha fazla para birimi sunmaya başlayacağı yorumunda bulunmuştu. Bu tahmin kısmen de olsa Cuma günü yapılan CBOE Risk Yönetimi Konferansı esnasında Gemini kurucuları Tyler ve Cameron Winklevoss‘ın birlikte yaptıkları sohbet sırasında çıkan beyanlara göre geçerliliğe sahip görünüyor. Sohbette Cameron ve Tyler, CBOE’nin daha fazla kripto paralara açılmaya istekli olduğunu söyledi. Bunu henüz yapmamalarının sebebi ise, Gemini’nin Bitcoin ve Ethereum dışındaki paralar için destek sunmaması olarak açıkladı.

Bu durum CBOE’nin diğer kripto para birimleri ile vadeli işlem yapmayı amaçladığı anlamına gelmesi bakımdan önem taşıyor ancak Gemini’nin kendisi beklemede görünüyor. Şu anda Gemini sadece Bitcoin ve Ethereum sunuyor. Bu durum, CBOE’nin Gemini ile özel bir anlaşması kapsamında vadeli işlemleri için sadece Gemini kullanacağından dolayı bir sorun teşkil ediyor. Bu nedenle, CBOE’nin daha fazla para ekleyebilmesi için, Gemini’nin de daha fazla para ekleyebilmesi gerekiyor. Bu aynı zamanda Gemini’de halihazırda sunulan Ethereum’un çok yakında CBOE’da vadeli işlemler pazarlarına geleceği anlamına geliyor.

CBOE nedir?

CBOE (Chicago Opsiyon Borsası Kurulu), Bitcoin üzerinde  vadeli işlemler sunan önde gelen bir vadeli işlemler piyasasıdır. Diğer tüm vadeli işlemler gibi, bunların da izlenmesi için bir veri kaynağına ihtiyacı vardır. Bu veri kaynağını ise ünlü milyarder Winklevoss Biraderler (ya da Sosyal Ağlar hayranı iseniz, kötü şöhretli) tarafından kurulan Gemini Borsası ve bu borsa tarafından sağlanan fiyatlar oluşturuyor.

**Sosyal Ağlar: Mark Zuckerberg’in Facebook’u kurmasını anlatan 2010 yapımı bir film.

Ortaklık geçmişte birkaç nedenden ötürü eleştiri aldı. İşleme sunulan kripto paraların çeşitliliğinin az olmasının yanı sıra, diğer önemli konu da ticaret hacmi. Vadeli işlem piyasaları tamamen, Bitcoin’in Winklevosses ticaret platformundaki performansına dayanıyor ve düşük işlem hacmi, platformun nispeten az nakit para ile speküle edilmesini kolaylaştırıyor.

**Referans olarak, bu yazı yazılırken CoinMarketCap Bitcoin 9,441.16 $ ‘a, Gemini Bitcoin $ 9,439,94 $’ dır. Bu fiyat farkları özellikle milyonlarca dolarlık işlemlerde önemli. Gemini’nin düşük işlem hacminden yararlanan piyasa manipülasyonları halihazırda bir endişe kaynağı  oluşturmakta ve daha fazla kripto paranın eklenmesi ise bireysel kripto paraların ticaret hacmini azaltarak problemi daha da kötüleştirme potansiyeline sahip.

Yazar gelecek ile ilgili tahminlerini şöyle ifade ediyor;

Sırada ne var?

“Son yazım ile uyumlu olarak, Ethereum’un bir CBOE türevine sahip olan bir sonraki kripto para birimi olacağını varsaymak makul olacaktır. CoinMarketCap’teki # 2 ve şu anda Gemini’de işlem yapan tek bitcoin harici kripto para birimi. Gelecek ay hiçbir yeni bir şey açıklanmaz ise şaşıracağım.

Aynı zamanda, Gemini’ye eklenmiş yeni kripto para para görmeyi bekleyebiliriz. Daha fazla kripto para eklenmesi için CBOE’nin baskısına dair Winklevosses yaptığı yorumları dikkate alırsak, yalnızca Gemini’ye eklenen yeni paraların CBOE için sıraya gireceğini varsayabiliriz.

Bu kripto pazarlarını nasıl etkiler?

Geçmişi bir nirengiolarak kabul eder isek, yeni vadeli işlemlerin piyasaya girmesi fiyat artışına neden olacaktır. CBOE piyasalarına Bitcoin eklenmesi açıklandığında fiyat% 13 artmıştı. Ethereums’un CBOE pazarlarına eklenmesiyle ilgili haberler üzerine fiyat artışını görmemiz beni şaşırtmayacak.

Ek olarak, Gemini’ye eklenen daha düşük işlem hacimli kripto para birimleri için büyük fiyat artışları bekliyorum.İki şirketin özel bir ilişki içerisinde bulunduğu göz önüne alındığında, Gemini’ye eklenen herhangi bir paranın CBOE tarafından destekleneceği  varsayımının çoğu tüccar tarafından da yapılacağının mantıklı olacağını tahmin ediyorum. Vadeli işlemler piyasaları şu ana kadar iki şey yapmış gibi görünüyor. İlki, Bitcoin’in fiyatını dengelemiş gibi gözükmeleri (bunun sebep mi yoksa sonuç mu olduğu ise ayrı bir tartışma tartışma konusu). İkincisi ise, Bitcoin vadeli işlem piyasalarında ticaret yapan birçok Wall Street tüccarının gözünde kripto para birimlerini meşrulaştırmaları.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment