Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AB Yetkilisi Kripto Paraların Değil Bankaların Düzenlenmesini İstiyor

Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin (EBA) başkanı Andrea Enria doğrudan kripto paraları düzenlemektense bankaların ve diğer mali kurumların kripto para bulundurmalarını ve satmalarını yasaklamanın daha etkili olabileceğini düşünüyor.

Şu sıralar Avrupa’da kripto para düzenlemeleriyle ilgili ortaya pek çok fikir atılıyor. Avrupa Komisyonu 8 Mart’ta AB genelindeki fintech -Blockchain de dahil- sektörünü kapsayan bir düzenleme çerçevesinden bahsetmişti. Geçtiğimiz hafta ise İngiltere Bankası’nın yöneticisi kripto paraların “komple yasaklanmamaları” gerektiğini ancak yine de düzenlenmeleri gerektiğini söylemişti.

Kripto paraların aleyhinde konuşan kişiler genelde kripto paraların düzenlenmeleri gerektiğini çünkü bu gibi paraların herhangi bir otorite, güç, kurum tarafından desteklenmediklerini söylüyorlar. Enria ise bu görüşe pek katılmıyor. Enria’ya göre kripto paraların herhangi bir kurum tarafından desteklenmemeleri, kripto paraların düzenlenmeleri gerektiği fikrini meşrulaştırmaya yetmiyor.

Enria’ya göre eğer fintech şirketleri bankalar gibi kredi, banka kartı ya da likidite sağlamıyorlarsa bu şirketlerin üstüne yasal düzenlemelerle yüklenmenin gereği yok. Enria:

“Fintech şirketleri için çok kapsamlı bir düzenleme alanı oluşturmak en iyi seçenek olmayabilir. Bankalara uygulanan [yasalara] uygunluk yükümlülüğünü küçük çaplı startup’lar kaldıramayacakları için bu düzenlemelerin finans alanındaki yenilikleri kısıtlama riski bulunuyor.”

Enria, Avrupa Birliği bünyesindeki düzenleyicilerin “devasa bankaların” son derece sıkı denetimler altında olmadan “mevduat almalarına ve mevduat kredisi vermelerine” izin vermemeleri gerektiğini düşünüyor.

Enria, fintech alanında uygulanacak düzenlemelerin Avrupa Birliği genelinde uygulanmaları gerektiğini çünkü AB’li şirketlerin ancak bu sayede ABD ve Çin’deki şirketlerle rekabet edebileceklerini söyledi.

Şubat 2018’in ortalarında Avrupa Denetim Otoriteleri (EBA, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi ve Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Kurumu’ndan oluşuyor) kripto paraların tehlikeli varlıklar oldukları yönünde uyarıda bulunmuş ve yatırımcıların bundan korunmaları gerektiğini söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment