Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Milyon Dolarlık ICO Dolandırıcısına Hapis Cezası

Amerikalı bir dolandırıcı ICO vaadi ile insanlardan aldığı milyonlarca dolarlık nakdi ve kripto parayı zimmetine geçirdi. Dolandırıcı adama milyon dolarlık ceza yağdı. Soruşturmada görevli FBI ajanı “kripto paralar bu durumlarda bir tehdit” mesajı verdi. 

Amerika’nın San Francisco şehrinde yaşayan Jerry Ji Guo, ICO vaadi ile yatırımcıları dolandırdı. ABD Bölge Mahkemesi tarafından suçlu bulunan 33 yaşındaki Guo’nun 4.3 milyon dolar tazminat ödemesinde karar kılınırken, dolandırıcı 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hükümet tarafından sunulan belgelere göre dolandırıcının zimmetine geçirdiği nakit ve kripto paraların toplam değeri 20 milyon doları aşıyor.

ICO kisvesi altında zimmetine para geçirdi

Jerry Ji Guo, hakkındaki suçlamaları kabul etti; kendini ICO danışmanı olarak tanıttığını ve müşterilerden aldığı yatırımları zimmetine geçirdiğini itiraf etti. Bir ICO için yatırım yaptıklarını düşünen insanlar, Guo’ya güvenerek kripto para ve nakit olarak yatırımlarını gerçekleştirdiler.

Mahkeme 15 Kasım 2018 tarihinde Guo’yu 18 yasayı çiğnemek ve 8 farklı dolandırıcılık yapmakla suçladı. Guo 26 Ağustos 2019’da biri hariç olmak üzere tüm iddiaları yalanladı. Ancak suçlu isim el koyma ve iade etme süreçlerinde iş birliği yapmayı kabul etti.

Son olarak hükümet 26 Şubat 2020’de aldığı el koyma kararı ile şu an çalınan fonların mağdurlara iade edilebileceğini açıkladı. Adalet Bakanlığı Kara Para Aklama ve Varlık Kurtarma Departmanı çalınan fonları mağdurlara iade etmek için süreci başlatacağını açıkladı.

Kripto paralar dolandırıcılıkta bir tehdit

Bazı suçluların kripto paraları kanunun ötesinde gördüklerini söyleyen ABD Başsavcısı David L. Anderson, bu davanın insanlara dolandırıcılıkta kripto para kullanılsa da kurbanların haklarını savunabileceğini gösterdiğini dile getirdi.

Davada görev alan isimlerden FBI Ajanı Craig D. Fair, kripto paraların işin içine girmesi ile suçların izlenmesinin ve tespitinin oldukça zorlaştığından bahsetti. Fair bu milyon dolarlık dolandırıcılık davasında kripto paraların izini sürmek için FBI’ın özel sektörle ortaklaşa çalıştığını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!