Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mısır Başmüftüsü Bitcoin’in Caiz Olmadığını Söyledi

Mısır’ın en üst dini otoritesi olan Başmüftü Şevki Allam Bitcoin ticaretinin İslam kurallarına göre caiz olmadığını söyledi. Pazartesi günü yayınlanan fetvada Allam Bitcoin’in “kabul edilebilir bir ticaret şekli” ve bu yüzden ticaretinin caiz olmadığını yazdı. Baş müfrü Bitcoin’in para aklama gibi suçlarda kullanılabileceğini söylerken aynı zamanda devlet kontrolüne tabi olmayan Bitcoin’in Mısır ekonomisine zarar verebileceğini belirtti. Bitcoin’i Şeriata göre değerlendiren Allam şu açıklamada bulundu:

“Bitcoin bireylere, gruplara ve kurumlara zarara yol açtığı için İslam kurallarına göre caiz değildir.”

Başmüftünün danışmanlarından biri BBC’ye Bitcoin’in “doğrudan teröristlere para aktarmada kullanıldığını” söyledi. Mısır hükûmetinin de pek kripto para hayranı olduğunu söylemek güç. Hükûmet daha önceden Bitcoin’in “yasal sorumluluğu bulunmayan bir hile çeşidi” olduğunu söylemişti.

Helal mi Değil mi?

Şu sıralar Bitcoin’in İslam kurallarına uyup uymadığı konusu epey popüler durumda. Kendi ülkemizde de Diyanet Bitcoin ile ilgili açıklama yapıp bunun “caiz olmadığını” söylemişti.

Blossom Finance’in kurucusu olan Matthew Martin Bitcoin’in “helal” olduğunu düşünüyor:

“Bir ödeme ağı olarak Bitcoin helaldir. Hatta Bitcoin geleneksel kapalı bankacılık ağlarının sunduğundan daha fazlasını sunuyor. Üreticinin gerçekten taban-ürüne sahip olduğunun bir garantisi olmayan özel defterleri kullanan geleneksel banka ağlarının aksine Bitcoin işlemi yapan kişinin gerçekten taban-ürüne sahip olduğunun garantisini matematik aracılığıyla veriyor. Geleneksel bankalar İslam’da yasak olan kesirli rezerv ilkesini kullanarak işlem yapıyor.”

Matthew Martin Bitcoin’in İslam kurallarına uygun olduğunu düşünse de İslam kuralları altında bir “para birimi” olarak kabul göreceğini düşünmüyor:

“Ama tarihe baktığımızda İslam yalnızca altın (Dinar), gümüş (Dirham), pirinç, hurma, buğday, arpa ve tuz gibi temel değeri bulunan malları para olarak tanıdı. Tam olarak neyin para olarak sayılabileceği düşünüldüğünde Bitcoin büyük ihtimalle o alana girmiyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment