Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Moldova’da Bir Üniversite Bu Yaz, Kripto Para İle Fonlanan Güneş Enerjisi Kullanabilir

Yoksul bir Doğu Avrupa ülkesi olan ve 4 milyon nüfusu olan Moldova, pek farkında olmadan, kripto para destekli çevre dostu yenilenebilir enerji kaynağı konusunda marka yüzü olabilir.

UNDP’den yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Geliştirme Programı (UNDP),  Moldova’nın en büyük üniversitelerinden birisinin enerjisini sağlamak amacıyla Güney Afrikalı bir blockchain startup’ı Sun Exchange ile anlaştı. 

Sun Exchange, kripto para birimleriyle okul veya iş yerlerinin enerjisini sağlamak için güneş enerjisi paneli veya pili alabileceğiniz bir pazar. Firma bir blockchain startup’ı olan ElectriCChain tarafından çıkartılan SolarCoin isimli kripto para birimini kullanıyor.

Kitlesel Fon Toplama Yöntemi Kullanıldı

Her şey istenildiği gibi giderse Technical University of Moldova’nın bütün enerji gereksinimi kripto kaynaklı solar enerjiden sağlanacak. Reuters’in yayınladığına göre üniversite, azimli bir kitlesel fon toplama yönteminin katkıları sayesinde, bu yaz yüklenecek olan sistemden bir megawatt’lık enerji elde edecek.

Fakir bir ülke olan Moldova’nın son 5 yıl içerisindeki enerji masrafı %50 artış gösterdi ve bu sebeple ülkenin daha ucuz enerji kaynaklarına ihtiyacı var. Mevcut proje Moldova’nın Rusya’dan ithal edilen petrol ve gaz gibi enerji ürünlerine daha az bağımlı olmasını sağlayabilir.

UNDP bünyesinde bir program müdürü olan Dumitru Vasilescu, Moldova’nın şu an için kamusal binalarda 10.000 metre kareden fazla kullanılmayan çatıya sahip olmasından dolayı bu güneş enerjisi projesi için aranan kan olduğunu ifade etti.

Moldova’daki bu proje başarılı elde ederse UNDP’nin sıradaki planı mevcut projeyi komşu ülkelerde de hayata geçirip Avrupa genelinde bir kullanım elde etmek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment