Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Monero Geliştiricileri, Yeni Bir PoW Sistemi Üzerinde Çalışıyor

Gizlilik odaklı kripto para Monero’nun geliştiricileri, Ekim ayı içerisinde yeni bir Proof of Work modeline geçmeyi planlıyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, Arweave adlı platform ile yapılan anlaşma sonucunda, firmanın bu yeni algoritmayı denetleyeceği de ifade edildi.

Eğer bu deneme süreci başarı ile tamamlanırsa, Monero’nun kullandığı CryptoNight adlı algoritma; yerini Arweave’in geliştirdiği RandomX’e bırakacak. Şu ana dek Monero geliştiricileri ağdaki gizliliği korumak ve ASIC karşıtı olmayı sağlamak için ağı her 6 ayda bir olarak hard forka yönlendiriyordu.

Ancak bu yaklaşım, son derece merkezi olması gerekçesi ile bazı kişilerden eleştri alıyordu. Bu tarz üst üste gelen hard forkların koordinasyonu için ciddi düzey bir merkeziyet sistemi gerektirdiği ifade edilirken, bu da eleştri konusu oluyordu.

Bu yeni geçilmesi planlanan algoritma ile, Proof of Work sisteminde de bazı iyileştirmeler yapılması bekleniyor. Ağın bilindiği gibi gizli kalması ve ASIC cihazlara karşı direnç göstermesi, Monero’yu ön plana çıkaran en büyük özelliklerinden birisi.

Geçtiğmiiz günlerde ise, bilindiği gibi Check Point Research adlı bir firmanın yaptığı araştırmada, Monero madencilerinin, kripto para sektöründe zararlı yazılımlara en fazla maruz kalan ekip olduğu ifade edilmişti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment