Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Morgan Stanley’e Göre Kripto Para Ekosistemi Gün Geçtikçe Daha Fazla Merkezileşiyor

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan ABD’li Morgan Stanley, birçok kripto projesinin giderek daha fazla merkezileştiğini öne sürdü.

Morgan Stanley 12 Ekim tarihinde yayınladığı araştırma raporunda, kripto para ekosisteminin giderek daha fazla merkezileştiğini iddia etti. Banka, projelerin üzerine inşa edildiği ağların merkeziyetsiz olmasına rağmen zaman geçtikçe doğrulayıcıların büyük kümeler halinde belirli noktalarda veya kişilerde yoğunlaşmasının potansiyel bir risk haline geldiğini söyledi.

Raporda, Ethereum’un (ETH) Hisse Kanıtı (PoS) sistemine geçişinin ardından doğrulayıcı görevi gören stake edilen varlıkların %65’inin bulut sistemlerinde barındırıldığı ve bu varlıklarının yaklaşık yarısının Amazon Web Servislerini (AWS) kullandığı belirtildi. Bazı hükümetlerin veya servis sağlayıcıların bu tip projeleri sansürlemek istemesi halinde bu kümelenmiş yapının risk teşkil ettiğinin altı çizildi.

Banka birçok projenin geliştikçe merkezileşmeye daha bağımlı hale geldiğini ancak bunun şaşırtıcı olmadığını çünkü kripto para piyasalarının finansallaşmasının doğal bir evrim olduğuna değiniyor.

Şirket, merkeziyetsiz otonom organizasyonlar olarak anılan DAO’ların dahi giderek birbirine benzediğini ve şirketleşmeye yaklaştığını öne sürerken merkeziyetsiz bir borsa olan Uniswap’ın son zamanlarda bir yönetim ekibi, danışmanlar ve mali kurullardan oluşan bir vakıf kurduğuna dikkat çekti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!