Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mozilla Firefox Kullanıcıları İstenmeyen Kripto Para Yazılımlarını Engelleyebilecekler

Kar amacı gütmeyen bir yazılım kuruluşu olan Mozilla, kendi geliştirdiği Firefox adlı tarayıcıya kripto para madenciliğiyle ilgili yeni bir özellik ekleyebilir.

İnternet’in en büyük tarayıcılarından olan Mozilla Firefox, kullanıcılarına istenmeyen kripto para madenciliklerinden kurtulma imkanı tanıyabilir. TheBlock gibi kaynaklara göre Firefox kullanıcıları, ilerleyen zamanlarda cryptojacking olarak adlandırılan kripto para madenciliği yazılımlarını otomatik olarak engelleyebilecekler.

BleepingComputer tarafından yapılan habere göre Mozilla bir süredir tarayıcı içerisindeki bazı bugları düzeltmekle ve kripto para hırsızlığı yapmayı sağlayan madencilik yazılımlarını engellemekle uğraşıyor.

Mozilla’nın bu engelleme özelliğini Firefox’a tam olarak ne zaman entegre edeceği bilinmiyor. Ancak Firefox 66.0a1’in (Firefox’un bir sonraki versiyonu) kodlarına baktığımızda söz konusu özelliğin bir kısmının halihazırda tarayıcıya eklenmiş olduğunu görebiliyoruz.

Yine BleepingComputer tarafından yapılan habere göre bu özelliğin Firefox 66 versiyonunda kullanılır durumda olacağına dair herhangi bir gösterge yok. Bu özelliğin hala tam olarak geliştirilmemiş olma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla ilgili özelliği Firefox 67 versiyonunda görecek olmamız mümkün.

Cryptojacking adı verilen ve insanların bilgisayarlarına sızarak kripto para madenciliği yapmaya olanak tanıyan yazılımlar son zamanlarda bir hayli popüler hale geldiler. Başkalarının CPU kaynaklarından faydalanarak kripto para madenciliği yapan hırsızlar, bu yöntem sayesinde oldukça ciddi meblağlar kazanabiliyorlar.

Mozilla gibi belli başlı kuruluşlar bu yazılımlara karşı bir önlem almaya çalışıyor olsalar da bu yazılımların önünün tam anlamıyla kesildiğini söyleyemiyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment