Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya’da Nakit Para Kullanımına Kısıtlama

Avustralya‘da ülkedeki nakit işlemlerini kısıtlayabilecek yeni bir yasa tasarısı hazırlandı.

Ülkenin Hazine Bakanlığı kısa süre önce yeni bir yasa tasarısı yayınladı. Bu tasarının yürürlüğe girmesi halinde ülkedeki “şirketler sattıkları ürünlerin ve hizmetlerin karşılığında” en fazla “10 bin dolarlık nakit para” alabilecekler.

Avustralya Hazine Bakanlığı bir süredir ülkedeki nakit para kullanımıyla ilgili çeşitli araştırmalar yapıyor. Bakanlık yaptığı bu araştırmalar sonucunda nakit para kullanımının riskli olabileceğine karar kıldı. Bakanlık bünyesindeki Kara Para Ekibi, geçtiğimiz yıl yaptığı bir araştırma sonucunda nakit paranın vergi kaçırmak için kullanılabileceğini, bu yüzden elektronik ortamda yapılan işlemlerin daha sağlıklı olabileceğini açıklamıştı.

Hazine Bakanlığı bu yüzden toplam değeri 10 bin dolar olan veya 10 bin doları aşan işlemlerin “elektronik ödeme sistemleriyle veya çeklerle yapılmasını” öneriyor.

Kripto Paralara Ne Olacak?

Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan yasa tasarısında kripto paralarla ilgili doğrudan bir açıklama yapılmıyor. Ancak tasarıda yer alan bir kategori kripto paraları da kapsıyor.

Bakanlık ülkedeki bazı nakit para işlemlerinin bu tasarıdan muaf tutulabileceğini açıkladı ve bu işlemlerin hangileri olduğuna dair bir liste yayınladı. Bu listeye göre “para aklama karşıtı ve terörizm karşıtı yasalar doğrultusunda incelenen” nakit para işlemlerine herhangi bir kısıtlama getirilmeyecek.

Kripto paraların da bu listeye girdiği söylenebilir. Ülkedeki kripto para borsaları AML (anti-money laundering) yasalarına uymak zorunda oldukları için söz konusu tasarıdan muaf tutulabilecekler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment