Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NASDAQ Destekli Kripto Para Borsası Önümüzdeki Ay Açılıyor

Kripto para sektörüne yepyeni bir borsa giriyor. Sektörde zaten çok fazla borsa var, yok değil ama bu seferki borsa biraz farklı.

Dx.exhange adlı bu borsa önümüzdeki ay açılıyor olacak ve bu kripto para borsası NASDAQ tarafından destekleniyor. DX Exchange’in CEO’su olan Daniel Skowronski, bu borsanın “sunduğu avantajların üç katmandan oluştuğunu” ve bunların şunlar olduğunu belirtti:

  • Marka ismi
  • Teknoloji
  • Yasal düzenlemeler

‘Marka ismi’ kısmı borsanın kendisine dayanıyor. Ama ‘teknoloji’ kısmında NASDAQ’ın altyapısından faydalanılıyor. Bu altyapının sunacağı özelliklerden biri de eşleştirme makinesi olacak ki bu makine dünya çapında 70’ten fazla borsada kullanılıyor.

DX_exchange

Görsel: Finance Magnates

‘Yasal düzenlemeler’ kısmına gelecek olursak borsanın burada da NASDAQ’tan epey faydalanacağını söyleyebiliriz. NASDAQ elbette riskli bir iş yapmak istemediği için borsanın mevcut her türlü standarda uymasını, hataları ve bugları halletmesini, sahte ticaret hacimlerini de önlemesini talep ediyor.

DX Exhange, NASDAQ’ın talebi doğrultusunda hem Estonya’dan hem de Kıbrıs’taki yasal düzenleyici kurum olan CySEC’ten lisans almayı başardı ve bu sayede müşterilerine ticaret bakımından geniş bir kripto para yelpazesi sunarken bir yandan da müşterilerin fonlarını güvenli biçimde depolayabilecek.

Ne var ki ABD’li yatırımcılar henüz bu borsadan faydalanamayacaklar ama borsanın yöneticileri ABD’deki düzenleyicilerle de iletişim halindeler ve federal lisans almak için çabalıyorlar.

DX Exchange kullanan müşteriler itibari para ile kripto para satın alabilecekler, token-token bazlı ticaret yapabilecekler, koinlerini itibari paraya dönüştürebilecek ve paralarını çekebilecekler. Skowronski borsanın sunduğu imkanlar hakkında şöyle konuşuyor:

“İtibari ve kripto para ticareti, koin tutma ve cüzdan hizmetleri gibi şeyleri tek bir platformda topladık.”

Borsanın en azından başlangıç aşamasında Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum ve Litecoin gibi koinlerin de dahil olduğu en büyük 6 koini desteklemesi bekleniyor.

Borsa ilerleyen zamanlarda desteklediği koin sayısını 20-25 arasına çıkaracak ve kısmen küçük sayılabilecek tokenlar da desteklenecekler. “Blockchain teknolojisini destekliyoruz. Bu ekosisteme katkıda bulunmak için de tokenları iyice araştırmalı ve yalnızca iyi durumda olanları ön plana çıkarmalıyız” diyen Skowronski şöyle devam etti: “Sırf bize para veriyorlar diye koin desteklemeye başlamayacağız. Yalnızca desteği hak eden koinler borsamıza girecekler.”

Borsada listelenmek isteyen koinlerin borsaya başvuruda bulunmaları ve üç aşamalı bir süreçten geçmeleri gerekiyor:

  1. İlk başvuru
  2. Mülakat
  3. Şirket ekibinin hukuki fikri ve durum tespi süreci: ekibin ve whitepaperın araştırılması

Borsa üzerinde yapılan ticari işlemlerde herhangi bir işlem ücreti kesilmeyecek ancak borsayı kullanan al-satçıların aylık yaklaşık 10 Euro gibi bir ödeme yapmaları gerekecek. Skowronski’ye göre müşterini-tanı (KYC) süreci doğrultusunda kullanıcıların e-posta adreslerini ve telefon numaralarını vermeleri gerekecek. Bu süreçte “yetkililer tarafından istenen gerekli KYC ve AML standartlarının göz önünde bulundurulacağını” söyleyen Skowronski, sürecin son derece dostane ve hızlı gerçekleşeceğini de vurguluyor.

Kripto para borsalarının en büyük endişelerinden biri de olası hack saldırılarıdır. Borsa sibergüvenlik alanında gelişmeler yapmak ve olası hack saldırılarına karşı önlemler almak için NASDAQ’ın altyapısından faydalanacak. Skowronski’nin bu konu hakkında yaptığı yorum şu şekilde:

“İnsanlar güvenlik ve korunma istiyorlar. Son derece açık olmak istiyoruz ki böylece müşteriler nasıl bir hizmet aldıklarından haberdar olsunlar.”

Platformda aynı zamanda bir sohbet ortamı da oluşacak ve böylece kullanıcılar birbirleriyle etkişelime geçebilecekler.

DX Exchange şu anda üç kişi tarafından yönetiliyor: Skowronski, Raz Kaplan ve Yaron Ben Shoshan. Skowronski OANDA’nın Avrupa ve Amerika birimlerinde genel müdürlük ve CEO’luk yapmış, Raz Kaplan zamanında SpotBroker’ın risk yönetimi biriminin başında çalışmış ve Ben Shoshan, Forex Manage’da Stratejik Gelişim Direktörü olarak görev almıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • zahriddin
    Posted 15 Mayıs 2018 - 20:59 20:59

    Ya ne zaman kripto haberi ile ilgili bir arama yapsam hep sen çıkıyorsun ve hep kötü haberlerle çıkıyorsun. Sen bu balinalardan para mı alıyorsun bu kötü haber yapmak için? Hani piyasayı manipüle etmek için olmayan haberleri piyasaya sürerya o bakımdan yani. Yaptığın bir çok haberi sonradan doğru olmadığını öğreniyorum. Ya doğru düzgün araştırmadan copy past yapıyorsun yada balinalardan para alıyorsun. Ama yinede arada iyi haberleride atki çok fazla belli etme

    • Fatih TAŞDEMİR
      Posted 15 Mayıs 2018 - 21:29 21:29

      Balinalardan bir şey almıyoruz ancak her sabah ofise geldiğimizde yem verdiğimiz “ICO” adında bir Japon balığımız var. ICO’ları fonluyormuş izlenimi verdiğinden ironik bir süreç gibi geliyor. Biz piyasadaki her gelişmeyi aktardığımızdan size kötü haberleri yapıyormuşuz izlenimi vermiş olabilir. Ancak elimizden geldiğince her gün ve her saat bu piyasanın gelişmesi için çalışıyoruz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Leave a comment