Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ne Olacak Bu Bitcoin’in Hali? İşte Piyasaların Son Durumu

Not: Bu metin, hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi içermemektedir. Her yatırım ve hamle, kendi riskini taşır ve yatırımcı, bir karar alacakken kendi araştırmasını yapıp ona göre karar vermelidir.

Bitcoin fiyatları için son birkaç ayın gerçekten de ilgi çekici geçtiğini söylemek mümkün. Özellikle de Kasım 2017’den bugüne, Bitcoin’de ciddi fiyat hareketleri yaşanırken; Aralık sonuna doğru 20 bin dolarlara çıkan Bitcoin fiyatları, daha sonra 6 bin dolarlara kadar gerilerken, şimdilerde ise 7 bin dolar seviyelerinde işlem görüyor.

Kasım 2017’de insanların 8 bin dolar bandının aşılmasını kutladığı günler aklımıza geldiğinde, şimdi de traderların bu rakamın altına sarkmalarından çok korktuğunu görüyoruz ve bu aslında; bize sektördeki öz güvenin ne denli değişken bir şey olduğunu açıkça ifade ediyor.

Artık birçok yatırımcı ve trader, bu fiyat dengesizliklerine alıştı ve kolay kolay pozisyon bozmak istemiyorlar. Bazıları, fiyatın şu anki halinin dahi çok olumlu olduğunu belirtirken, bunu yaparken özellikle de büyük resme bakılması gerektiğini, son birkaç aylık grafiklerin insanı yanılgıya sokabileceğini belirtiyorlar.

Ancak elbette ki her şeyde olduğu gibi burada da bir başka grup var ki onlar da, Bitcoin’in sürekli 8 ,la 10 bin dolar arasında gidip gelmesini, manipülasyona bağlıyor.

Normale Dönüş

Bitcoin fiyatı konusunda yatırımcıları en çok sıkıntıya sokan durum hiç şüphesiz ki Bitcoin fiyatlarının 20 bin dolar seviyelerinde olduğu dönemlerde piyasaya giren insanların tabiri caizse şu ana dek yüzünün gülmemesi. O dönem yaşanan heyecan ve Bitcoin kullanım hevesi öyle bir yere ulaşmıştı ki, bu çılgınlıktan nasibini alan Coinbase, Kasım’ın ilk günü tam yüz bin yeni kayıt aldığını duyurmuştu.

Ancak elbette bu çıkışın bir inişi olacaktı. En azından Full Tilt Capital şirketi ortağı Anthony Pompliano böyle düşünüyor. Pompliano, yaptığı açıklamada 2017 sonundaki çılgın yükselişin ardından Bitcoin’in düzeltme yaparak, normal değerini bulduğunu düşünenlerden. Pompliano, şöyle konuşuyor:

”Günlük fiyat değişimleri işin aslını soracak olursanız beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Eğer dikkatli bakacak olursak Bitcoin’deki fiyat değişikliklerinin belli bir alanda gidip geldiğini göreceğiz. Sadece 2017’nin son çeyreğinde parabolik bir şekilde artış gerçekleşti. Yani aslında piyasa, eski haline ya da normaline dönüş yaptı. O yüzdendir ki şu an panik yapacak hiçbir sebep yok. İşler yolunda ve bence 2018’de de ciddi büyüme yaşanacak. Bitcoin’e karşı hiç olmadığım kadar sıcağım.”

Pompliano, aynı zamanda piyasaların şu sıralar durgun olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

”Açıkçası son zamanlarda piyasayı coşturacak hiçbir haber yok. Adeta yaprak kıpırdamıyor. Bana kalırsa büyük yatırımcılarda da birazcık durgunluk var. Özellikle yasal düzenlemeler ne olacak sorusu, son birkaç aydır yaşanan düşüşler ile de birleşince ortaya böyle bir tablo çıkması çok doğal. İyi haberler geldikçe piyasanın buna olumlu tepki vereceğini düşünüyorum.”

Blockchain’in genel geçer anlamda kullanım alanının da giderek arttığına vurgu yapan Pompliano, her ne kadar Bitcoin fiyatına direkt olarak etki etmese de, Blockchain kullanımının yaygınlaşmasının heyecan verici bir şey olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

”Bitcoin fiyatı ile Blockchain’in kullanım alanın artması arasında bir ilişki en azından direkt olarak yok ve bence birçok insan da bunun farkında. Ancak yine de büyük şirketlerin harıl harıl Blockchain araştırmalarına başlaması çok güzel bir gelişme. Ben, yakın gelecekte de bu trendin giderek artacağını düşünüyorum.”

Büyük Resme Bakın

Pompliano’nun Bitcoin’de büyük resme bakılmasının gerektiği yönünde yaptığı açıklamalar, aslında sektörün ileri gelen isimlerinin bir nevi ortak düşüncesi gibi görülebilir. Pompliano ile bu konuda benzer düşünen bir diğer isim de e Toro’da piyasa analisti olan Mati Greenspan. Greenspan, Bitcoin fiyatları konusunda büyük resme bakılması gerektiğini belirtirken, şöyle konuştu:

”Kripto para piyasalarının düştüğünü düşünen herkesin sakin olup büyük resme bakması gerekiyor. Geçtiğimiz yıla göre piyasa hacmi tüm paydaşları ile birlikte baktığımızda neredeyse 3.5 katına çıkmış. Tabii ki geçen yıl sonundaki pik noktası kadar heyecan verici bir şey değil ancak yine de bu net bir büyümeyi ifade eder. Karamsarlığa lüzüm yok.”

Greenspan, sözlerine şöyle devam etti:

”Geçtiğimiz yıl bugünlerde bir Bitcoin fiyatı tam olarak 2 bin 250 dolardı. O zamanlarda dahi, bu fiyatın çok yüksek olduğunu savunan ve Bitcoin’i balon olarak niteleyen bir sürü insan vardı. Bugün ise 7 bin 300 dolarları gördüğümüzde insanlar üzülüyor. Elbette ki bu 20 bin dolar seviyesi kadar ilgi çekici değil, bunu kabul ediyorum ancak yine de insanların yükselişi görmesi gerekiyor.”

Piyasa Manipülasyonu

Geçtiğimiz günlerde ABD’li yetkililerinin başlattığı fiyat manipülasyonu soruşturmasının yankıları, sektörde sürmeye devam ediyor. ABD mahkemelerinin çeşitli traderlar üzerinde yürüttüğü Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyat manipülasyonunun olup olmadığı yönündeki çalışmalar, sektördeki kişiler tarafından ateş olmayan yerden duman çıkmaz mantığı ile ele alınıyor.

Birçok büyük yatırımcı, Bitcoin fiyatlarının ciddi şekilde manipüle edildiğini düşünürken, Amerikan yetkililerini bu konuda aksiyon almaya davet ediyor. Bunlardan birsi de klasik piyasalardan yatırımını çekerek yakın dönemde kripto para piyasalarına gelen Ronnie Moas. Moas, Bitcoin fiyatının manipüle edildiğini belirtirken, bunu şu ifadeler ile belirtiyor:

”Ben her zaman ciddi manipülasyon olduğunu düşünenlerdenim. 9 bin, 8 bin, 7 bin civarlarına geldiğimizde ciddi manipülasyon olduğunu düşündüm. Hükümetin de artık bu işe eğilmesi beni mutlu etti. Umarım devamı gelir.”

Moas, daha sonra yaptığı açıklamasında ise piyasayı manipüle etmenin çok parası olan büyük yatırımcılar için çok kolay olduğunu belirterek, şunları söyledi:

”Eğer 2 milyar dolarınız varsa ve çok çeşitli bir portföy istiyorsanız; benim için bu rakam 200 bin dolarlık yatırımlar demektir. Ancak  paranızın yüzde 10’unu Bitcoin’de isterseniz o zaman 200 milyon dolar ayırmanız gerekir. Bu noktada maaliyeti düşürmek için 200 milyon dolarla Bitcoin almaktansa, gidip piyasaya 20, 30 40 milyon dolar koyarsınız ve bir satış baskısı yaratırsınız. Adına ister balina, ister yatırım ortaklığı isterseniz de şark kurnazlığı deyin. Böyle bir şey yaparsınız ve insanlar emirleri gördükçe bundan korkar ve bu bir döngü yaratır. Böylece maaliyeti süper bir şekilde düşürmüş olursunuz.”

”Daha sonra da teknik analizciler gelir ve onlar da yangına körükle gider düşüş geleceğini söylerler. Piyasada panik oluşur ve fiyatlar düşer. Fiyatlar düşünce de balinalar istediği gibi at koştururlar. Bu, aslında onlar için görüldüğü gibi çok da zor bir şey değil.”

Korkuya Mahal Yok

Birçok insan halen Bitcoin’in kelli felli bir balon olduğunu ve fiyatının sıfıra kadar ineceğini savunsa da, Blockhain teknolojisinin insanlara kattıkları ve kullanımının yaygınlaşması, gerçekten de sektörün gümbür gümbür geldiğini gösteriyor. Amazon, Microsoft ve büyük bankaların Blockchain’e giriş yapmaları, bu teknolojiye olan ilginin katlanarak artacağını gösteren çok önemli veri olarak karşımıza çıkıyor.

Bitcoin fiyatlarında kısa süreli düşüşler veya yükselişler elbette ki yaşanıyor. Piyasaların Aralık’taki zirveden sonra düşüş yaşadığı aşikar ancak bu normal bir şey olarak gösteriliyor. Birçok analist, bu noktada son bir yıllık süreçte, piyasanın kazanımlarına odaklanılması gerektiğini belirtiyor…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment