Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ASKfm ICO Tanıtım Kampanyası Bir Kişinin Ölümü İle Sonuçlandı

25 Mayıs tarihli Financial Times’ Alphaville’in haberine göre, geçen hafta Ukrayna menşeli ASKfm sosyal medya platformunun yakından piyasaya çıkacak olan ICO’su için yaptığı reklam kampanyası bir kişinin ölümüne neden oldu.

FT’nin haberine göre ASKfm, Taras Pozdnii, Roman Gorodechnii ve Dmitrii Semenko isimli üç ”kripto para meraklısına” Everest dağına tırmanmaları ve dağın zirvesine 500.000 ASKfm tokeni bulunan Cüzdan bırakmaları konusunda sponsor olmuş.

Durumu açıklayan bir Youtube tanıtım videosunda dağcılar izleyicilerden kendilerini ”kelimenin tam anlamıyla en yüksek token için hazırlamalarını” istiyor ve ”alacak kadar cesur olanların” Everest zirvesine çıkıp bu cüzdanı alabileceklerini belirtiyor. ASKfm sözcülerinden birisi Everest zirvesindeki tokenlerin ” ön satış ve ICO piyasaya sürümüne göre tahmini olarak” 50.000 dolar olarak hesaplanmış bir değere sahip olduğunu belirtiyor.

FT bu haberi Everest hakkında bir blogu bulunan Alan Arnette’nin haftalık raporunda da bulup Ukraynalı bir ekibin Everest zirvesine çıkmış olduğunu doğruluyor. Ancak blog içerisinde yer alan bilgilere göre gruba eşlik eden Lam Babu Sherpa isimli şerpalardan(nepal’de yaşayan ve dağcılara para karşılığı yardım eden etnik bir grup) bir tanesi bu tırmanış sırasında hayatını kaybetmiş.

Lam Babu Sherpa’nın ölümü Rus haber sitesi 4Sport.ua tarafından doğrulanmış ve ölüm hakkında ya kar körlüğü ya da fiziksel yorgunluk gösterilmiş. FT’nin haberine göreyse ölüm hakkında Nepal Turizm Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılmış ve ölümün sebebinin kar körlüğü olduğu doğrulanmış. Başka bir 4sport.ua haberi Ukrayna takımının ölümü şu şekilde anlattığını ifade ediyor:

”Bir saniye için – hayvansal bir içgüdü ile Dima’ya bağırdım – hadi buradan gidelim yoksa bunlar çektiğimiz son fotoğraflar olacak. O an için zirvede üç şerpamız vardı ve sonradan Dima’nın şerpası olduğunu anladığımız kişinin kampa geri dönmediğini anladık :((((”

Arnette kendi blog sayfasında Lam Babu Sherpa’nın ölümünün ”çok kafa karıştırıcı bir olay” olduğunu ifade ediyor:

”45 yaşındaki bir Şerpanın nasıl olur da kar körlüğüne yakalandığını anlayamıyorum. Söylenenlere göre bununla mücadele ediyormuş ama kimse ona yardım edememiş. Bu üzücü olay hakkında daha fazla bilgi edinmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.”

Ukraynalı dağcılardan birisi olan Taras Pozdnii konu hakkında FT’ye, ”o bizim arkamızdan geliyordu bu yüzden onu göremedik” deyip ne olduğunu tam olarak bilmediğini ifade etti.

ASKfm CEO’su Max Tsaryk ise FT’ye şunları belirtti:

”Önceden başka dağcı gruplarına da yardım eden ve son yolculuğunda da bizim sponsorlu dağcılarımızdan birisine başarılı bir şekilde destek olmuş bir Şerpa’nın daha sonra kayıplara karıştığı haberi kulağımıza geldi.”

”Aldığımız son resmi bilgi kayıp Şerpa’nın yerinin ve durumunun bilinmediği yönündeydi. Konu hakkında bir basın açıklaması yapma görevinin ortalıkta çok fazla yanlış bilgi dolaştığı sebebiyle bize düşmediğini düşünüyoruz ve bunu yetkililere bırakıyoruz.”

FT şerpanın ölümünün hem Ukrayna hem de İngiltere online basınında yayınlandığını ve dağcılardan birisinin de bunu onayladığını belirtiyor.

Nisan ayının ortalarında Almanya menşeli bir startup şirketi, kurucunun 50 milyon dolar değerinde yatırımcı parasıyla kayıplara karıştığı ancak hemen ertesi gün bir Youtube video açıklaması yaparak bunun aslında ”yüksek ICO standartlarını” savunmak için yapılmış bir reklam kampanyası olduğunu belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment