Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Ethereum Classic’e Saldırmak İçin Yalnızca 55 Milyon Dolar Gerekiyor

Son günlerde, Blockchain platformlarına yapılan hack saldırıları kripto para piyasasında sıklıkla konuşulmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde, sizlerle de haberini paylaştığımız Bitcoin Gold hack saldırısının ardından, konuyla ilgili Charlie Lee de Litecoin’i övmüş ve koinin güvenlik seviyesinin ne denli yukarıda olduğundan bahsetmişti. Bugün ise, bir Brezilyalı kripto para takipçisi; büyük bir kripto para Blockchain’ini hacklemek için ne kadar kaynak gerektiğini ve bunun ne denli bir kar bırakacağını hesapladı.

Ülkenin Sao Paulo şehrinde yer alan FECAP University öğrencisi Husam Abboud, Ethereum Classic ağı üzerinden, iş ispatı kullanan kripto para Blockchain’lerinin hacklenebilirlik durumunu araştırdı. Abboud, raporunda Ethereum Classic ağının yüzde 51’inin ele geçirilmesi için gereken miktarın 55 ila 85 milyon dolar arasında değiştiğini ortaya koydu.

Abboud’un bulduğu bu rakamlar, son dönemde kulislerde dillendirilen ”kripto para Blockchain’inde %51 kontrol ele geçirmek çok masraflı ve kar getirmeyen bir hamle” düşüncesini ise yıkabilecek cinsten. Çünkü bazı otoritelerin bu yüksek maaliyet olayına ek olarak ilgili kripto paranın fiyatının da düşeceği yorumunu yapmasına rağmen Abboud, bu işin aslında pek de karsız bir şey olmadığını ortaya koydu.

Abboud, bu bahsedilen 55 ila 85 milyon dolar arasında değişen rakam sonucu Ethereum Classic ağında hackerın yaklaşık 1 milyar dolar kar elde edebileceğini de belirtirken; yine de eğer böylesi bir işlemci gücüne sahipseniz; sisteme saldırmaktan çok, madencilik yapmanın hem daha etik, hem daha legal hem de daha mantıklı olacağını ifade etti.

Abboud’un bu bulduğu rakamı elde ettiği sistemin ise Rindex v2.0 olduğu ifade edildi. Ekipman maaliyetinin tam olarak hesaplanmadığı sistem; yine de bazı verileri karşımıza çıkardığı için aslında önemli olarak görülüyor.  Abboud, raporunu şu ifadeler ile sonlandırdı:

”Bu yazıyı kaleme almamın altındaki temel amaç; böylesi olaylar karşısındaki farkındalığımızı arttırmak ve kendimizi daha da güçlü kılabilmek. Özellikle de iş ispatı kullanan koinlerde bu bizim için çok önemli.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment