Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Charlie Lee, Bitcoin Gold Saldırısının Ardından Litecoin’i Övdü

Dün attığı ve Bitcoin Gold ağında yaşanan hack saldırısını konu ettiği tweetinin ardından bugün konuşan Charlie Lee, Scrypt isimli yazılımı alt koinler içinde bir tek Litecoin’in bu tarz saldırılara karşı çok dirençli olduğunu ifade etti.

Colin Pervical tarafından geliştirilen ve şifreleme temelli bir fonksiyon olan Scrypt, temelde blockchain platformlarını saldırılara karşı koruması ile biliniyor. Lee, attığı tweette şunları söyledi:

”Bitcoin Gold’un ağının yüzde 51’i saldırıya uğradı. Madenciler için Bitgoin Gold’a saldırmak çok kolay bir olay haline geldi. Ancak bu durum, Bitcoin veya Litecoin için geçerli değil. Bu koinlerin madencilik algoritmaları böylesi olaylara mahal vermeyecek kadar güçlü.”

Blockchain üzerine Amerika’da yaptığı çalışmalarla ülkemiz basınında kendine sıklıkla yer bulan ünlü Türk mühendis Emin Gun Sirer, Lee’ye cevap vererek, şu ifadeleri kullandı:

”Ne zaman birisi çıkıp madenciler buna kalkışamaz, benim koine saldırmaya cesaret edemez gibi şeyler söylense, muhakkak bunun tersi gerçekleşiyor. Bunun birçok örneğini sayabilirim.”

Lee, Sirer’e cevap vererek şunları yazdı:

”Litecoin Scrypt kullanan koinler arasında %99 oranında dominant. LTC’nin işlemci gücü 301 Th/s. Ondan sonra gelen ikinci koin olan GAME’in ise işlemci gücü sadece 2 TH/s. Diğer Scrypt kullanan koinlerin yüzde 51’ini almaya yarayacak işlemci gücü, Litecoin’in sadece yüzde 1’ine yetiyor o yüzden de bu bizi ileri çıkartıyor.”

Lee’nin bu cevabı, kripto para madenciliği ile ilgili bir veri şirketi olan Coin Warz tarafından da bir screen shot ile doğrulandı. Madenciliğin karı ve işlemci gücünün Blockchain’lere olan dağılımı hakkında veri toplayan şirket; yayınladığı resim ile Lee’yi doğruladı.

Bir Blockchain’in işlemci gücünün yüzde 51’inin ele geçirilmesi, o Blockchain’de kötü niyetli şeylerin daha kolay yapılabileceği anlamına geliyor. Bunların arasında çifte harcama gibi süreçler de var ki, zaten Bitcoin Gold’un başına gelen tam olarak da bu.

Lee, saniyede 301 TeraHash’lik bir işlemci gücünün, bir sonraki en büyük Scrypt koini olan GAME için yeterli olacağını belirtirken; yaklaşık  saniyede 2 TeraHash’lık bir işlemci gücü olan Game Scripts’in koini GAME’in, işlemci günü Litecoin ile karşılaştırıldığında oran yüzde 0,66 olarak karşımıza çıkıyor.

Bu durumun da hack saldırılarına karşı Litecoin’i güçlü kıldığı belirtilirken, ek bir güvenlik katmanı yarattığı da iddia ediliyor. Yani Scrypt üzerinde bir koini hackleyen kullanıcılar, aynı platform üzerinden Litecoin’e geçmek istediklerinde işlemci güçleri buna yetmeyeceği için Litecoin bu saldırılara daha dayanıklı hale geliyor ancak Bitcoin Gold’da olay Litecoin’e göre daha kötü.

Twitter kullanıcısı Thomas Harpointer isimli kripto para takipçisi de, Litecoin ve Charlie Lee’ye karşı olan güvenini yenileyip, şu ifadeler ile Lee’ye destek çıktı:

”Litecoin çok ciddi fiyat dalgalanmaları yaşadı ancak ben tüm bu süreçlerde LTC ve Charlie Lee’ye inandım. LTC’lerimi asla satmayı düşünmüyorum, bu projeye ve Lee’ye inanıyorum. Artık LTC ile ödeme yapıp, ödeme alıyorum ve her bir gönderim inanılmaz derecede hızlı, ucuz ve tamamen güvenilir. Uzun vadede hız; güvenlik, kredibilte ve ucuz maaliyetli koinlerin kazanacağını düşünüyorum ve Litecoin bu tanıma tam anlamı ile uyuyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment