Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Negatif Faiz Oranlarını Dijital Paralarla Getiremeyiz”

Japonya Bankası Başkan Yardımcısı, merkez bankalarının negatif faiz oranı getirmek için dijital para kullanamayacaklarını düşünüyor.

Negatif faiz oranının görüldüğü ülkelerde insanlar bankalardaki mevduat hesaplarında para tutabilmek için bankaya fazladan para ödemek zorunda kalıyorlar. Japonya 2016’da böyle bir para politikası izleme kararı almıştı. Avrupa Merkez Bankası’nın da bir süre boyunca bu politikayı uyguladığı söylenebilir.

Yerel bankacılık sektörünün en yetkili ikinci ismi olan Masayoshi Amamiya kısa süre önce düzenlenen bir etkinliğe katıldı ve dijital paralar hakkında konuştu. Amamiya bu etkinlik sırasında merkez bankalarıyla dijital paralar arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Merkez Bankalarının Dijital Para Kullanımı

Japonya Bankası Başkan Yardımcısı Amamiya, dijital paraların merkez bankaları için pek verimli olmayacağını düşünüyor.

Amamiya’ya göre eğer bir merkez bankası negatif faiz oranlı bir dijital para üretecek olursa o ülkedeki nakit para kullanımı artışa geçebilir.

Merkez bankalarının “sıfır alt limitini geçebilmek için nakit parayı ortadan kaldırmak zorunda” kalacaklarını söyleyen Amamiya şöyle ekliyor:

“Nakit parayı ortadan kaldırmak, kamusal finans altyapısını olumsuz yönde etkiler ve hiçbir merkez bankası böyle bir karar almaz.”

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment