Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nelson Mandela’nın Altından Yapılan Elleri, 10 Milyon Dolarlık Bitcoin Karşılığında Satıldı

Kanadalı bir iş adamı, eski Güney Afrika Cumhuriyeti başbakanı Nelson Mandela’nın ellerinin altından yapılmış 4 adet heykelini, Kanada merkezli bir kripto para borsasına satarken, karşılığında Kanada merkezli bir kripto para firmasından tam 10 milyon dolarlık Bitcoin aldı. Şirketin bu heykeller ile izleyeceği yol ise hayli ilginç…

Mandela’nın Altından Elleri 10 Milyon Dolara Satıldı

Güney Afrika asıllı Kanadalı iş adamı Malcoml Duncan, efsane lider Nelson Mandela’nın altından yapılmış 4 adet el heykelini Kanada merkezli kripto para firması Arbitrade’e sattı. Mandela’nın altından elleri için tam 10 milyon dolar değerinde Bitcoin’i Duncan’a veren Arbitrade, heykelleri satın aldıktan sonra, farklı bir sistem için işe girişti.

Arbitrade’in bu satın alım işleminin ardından bir ICO yapmayı planladığı, aynı zamanda da madencilik operasyonu için kolları sıvadığı belirtildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahi başkanı olan ve görevde kaldığı süre boyunca ırkçılık ve toplumun diğer sorunları karşısında verdiği mücadele ile taraflı tarafsız herkesin saygısını kazanan ve aynı zamanda koyu da bir Liverpool taraftarı olan Mandela, 1962 yılında hapse girmiş ve neredeyse 30 yıl boyunca demir parmaklıklar ardında kalmıştı. 1990 yılında o dönemin başkanı F.W de Klerk tarafından serbest bırakılan Mandela, o günden sonra Güney Afrika’daki güç dengelerinin değişmesinde öncü oldu.

2013 yılında hayata gözlerini 95 yaşında yuman efsane liderin ellerinin altından yapılan heykellerini yaklaşık 10 yıl önce 31 bin dolar karşılığında satın alan Malcolm Duncan, geçen sürenin ardından heykelleri elinden çıkarmaya karar verdi.

Neredeyse tamamı altın kaplama olan ve hayli ağır olması ile dikkat çeken heykellerden, Mandela’nın hapiste kaldığı süre olan 27 yıl için 27 set yaptırmak istediği ancak ilk iki setin ardından projenin rafa kalktığı biliniyor.

Bu seti satın alan Arbitrade firmasının altından heykelleri dünya turuna çıkaracağı ve bunu yaparak, Nelson Mandela’yı birçok farklı kıtadan, birçok farklı insana anlatmayı hedefleyeceği bildirildi.

Bitcoin ve Sanat İç İçe

Birçok farklı sektör ile kripto paraların ortaklığını her gün okuyor ve yeri geldikçe sizlere duyurmaya çalışıyoruz ancak, bu kez işin içine sanat girince olay biraz daha boyut değiştirdi. Şirketin CEO’su Len Schutzman, Bitcoin karşılığı satın alınan bu altından setin uzun bir sürenin ardından halka açık olarak sergilenecek ilk set olduğunu belirtirken, bu koleksiyonun Nelson Mandela’nın hümanizmine ve temsil ettiği diğer değerlere karşı bir hatırlatma görevi gördüğünü belirtti.

Aynı zamanda Mandela’nın Güney Afrika’daki altın madenciliğine yaptığı katkıların da hatırlanmasına vesile olacak bir ürün olduğunu belirten Schutzman, aynı zamanda 2018 yılının efsane liderin 100. yaş günü olduğunu ve bu güzel tesadüfün de, esere anlam kattığını belirtti.

Ancak, tüm bunlar bir yana, Mandela ve sanat kelimeleri Güney Afrika vatandaşları arasında bazı uyuşmazlıkları beraberinde getiriyor. Bir kesmin fikrine göre, Mandela’nın fikirleri ve efsanesi ”sanat” adı altında bazı insanlar tarafından sürekli paraya çevriliyor ve adeta onun karşı olduğu değerler kullanılarak pazarlanıyor. Yine aynı zamanda Mandela’ya ait olduğu iddia edilen birçok ürünün de, sahte olarak dolandırıcıların elinden bazı insanların eline geçtiği ve bu durumun birçok kişiyi mağdur ettiği belirtiliyor.

Ancak bu altından setler, BBC’nin belirttiğine göre biraz daha değerli. Bununla birlikte, Mandela’nın heykelleri, Bitcoin kullanılarak alınan ilk sanat eseri de değil. Toplumda, yavaş yavaş kripto para kullanılarak alınan sanat eseri sayısında artış olurken; geçtiğimiz yıl Mark Flood isimli bir ressam tarafından yapılan Select a Victim ismindeki bir çalışma, yaklaşık 100 bin dolarlık bir kripto para karşılığında yeni sahibini bulmuştu.

Yine aynı zamanda Londra’nın ünlü sanat galerilerinden biri olarak bilinen Cork Street’in işletmecileri de, kripto paralar kullanılarak sanat eseri alımını kabul ettiklerini belirtmişlerdi.

Her bir heykel için yaklaşık 2.5 milyon dolar alacak olan Malcolm Duncan’ın şimdilik 50 bin dolarlık bir ödeme aldığı ve kalan ödemenin bir kısmını da Nisan ayında alacağı belirtiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment