Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’da Bir Sonraki Seçim Blockchain Üzerinden Yapılabilir

Rusya Yüksek Seçim Kurulu başkanı Ella Pamfilova, bir sonraki başkanlık seçimindeki oy kullanımına ilişkin değişiklik içeren fikrini, çiçeği burnunda seçilmiş başkan Vladimir Putin ile paylaşacağını açıkladı.

Pamfilova’nın, Putin ile yapacağı görüşmede, Rusya’daki bir sonraki başkanlık seçimini Blockchain üzerinden yapmayı teklif edeceği belirtilirken, ülkedeki bir sonraki seçim tarihi olan 2024 yılından önce, sistemi kurmayı amaçladıklarını belirtti.

27 Mart tarihinde katıldığı bir radyo programında konuşan Pamfiloava, konu hakkında başkan Putin ile görüşeceğini doğrularken, Rus halkının da böylesi bir değişikliğe sıcak baktığını belirtti. Seçim periyodunun kendileri için hayli zorlu geçtiğini söyleyen Pamfilova, ancak bu sürecin sona ermesinin ardından artık daha yeni fikirler ile halkın karşısına çıkacaklarını ifade etti. Pamfilova, nihai hedefinin ise, Blockchain temelli bir sistem üzerinden gelecek seçimleri yapmak olduğunu sözlerine ekledi.

18 Mart’ta gerçekleşen 2018 seçimlerinde Vladimir Putin, oyların %77’sini alarak başkanlığını sürdürmüştü.

Bu arada, bu Blockchain temelli seçim sistemi, Rusya’da hayli ilgi görürken birçok otorite, sistemin güçlü yönlerine dikkat çekti. Sistemin hacklenmeye karşı korunaklı, kullanımı kolay ve hiçbir hileye mahal vermeyecek şekilde dizayn edilmesinin mümkün lduğunu savunan otoriteler, sistemin Rusya için faydalı olacağı görüşünde birleşti.

Bu ay başında yapılan açıklamada da, bu seçimin başkanlık sonuçlarının çevrim dışı olarak Blockchain aracılığı ile VTSIOM isimli bir devlet araştırma şirketinin veri tabanına yükleneceği belirtilmişti.

Eğer Pamfilova’nın bu hayali gerçek olursa, Blockchain tabanlı seçim sisteminin yine aynı kurum üzerinden tasarlanacağı belirtiliyor ve programın adının da Digital VTSIOM olacağı ifade ediliyor.

2017’nin son dönemlerinde ise Moskova hükümeti de bu yönde bir karara imza atarak, vatandaşların kimi olaylar hakkındaki görüşlerini Ethereum merkezli bir platform üzerinden oylama ile almaya başlayacaklarını açıklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment