Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Neredeyse İki Milyon Bitcoin Kaybolmuş Olabilir

Bitcoin (BTC), toplamda 21 milyon adetle sınırlı bir arza sahip. Bu arzın madenciler tarafından çıkarılmış olan kısmı, diğer bir deyişle dolaşımdaki arz ise 18 milyonun üzerinde. Peki dolaşımdaki Bitcoin miktarını gösteren veriler gerçekten doğruyu yansıtıyor mu? Glassnode, yaklaşık iki milyon BTC’nin kaybolmuş olabileceğini gösterdi ve bu da dolaşımdaki arzın %9.5’i demek.

Kripto para analiz şirketi Glassnode, Bitcoin arzına dair bir istatistik paylaştı ve yaklaşık iki milyon Bitcoin’in kaybolmuş olabileceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak Glassnode, şunları aktardı:

“1.78 milyon Bitcoin, madenci adreslerinden hiç çıkmadı. Bu da dolaşımdaki arzın %9.5’i demek. Yaptığımız analizlere göre, söz konusu Bitcoin’lerin %98’i 7 yılı aşkın bir süre önce çıkarılırken %94’ü ise 10 yıldan daha uzun bir süre önce çıkarılmış. Bu Bitcoin’ler tamamen kaybolmuş olabilir.”

bitcoin-milyon
Madenciler tarafından harcanmamış olan BTC arzını gösteren grafik.

Kaybolan arzın bir kısmı Satoshi’ye ait olabilir mi?

Glassnode’un açıklamasının ardından Twitter kullanıcılarından kaybolan Bitcoin’lere dair bazı yorumlar geldi. Bazı kullanıcılar Satoshi’nin sahip olduğu Bitcoin’lerin bu kayıp arza dahil edilip edilmediğini merak ederken bir kullanıcı da “1.78 milyon BTC, Satoshi Nakamoto’nun cüzdanını hiç terk etmedi diyebiliriz.” şeklinde bir yorum yaptı. Peki Satoshi Nakamoto’nun sahip olduğu iddia edilen Bitcoin miktarı ne kadar?

Decrypt’in bir yazısında, Satoshi’nin Bitcoin madenciliği yapan ilk kişi olduğu ve o zamanki 50 BTC ödülle birlikte yaklaşık 1.1 milyon Bitcoin’e sahip olabileceği aktarılıyor. Güncel BTC fiyatıyla (1 BTC = ~23 bin dolar) hesaplama yapıldığı zaman, Satoshi’nin yaklaşık 25 milyar dolar değerinde BTC’si olabileceği sonucuna ulaşılıyor. Glassnode’un paylaştığı veri ile değerlendirme yapılırsa, kaybolduğu düşünülen asıl Bitcoin miktarı bu durumda 680 bin seviyesinde olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!