Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Netflix Bitcoin’i Tamamen Yanlış Anlamış

Bitcoin ve diğer kripto paralar, isimleri sürekli olarak suç faaliyetleri ile anıldığı için pek de iyi bir itibara sahip değiller. Netflix ise Explained dizisi ile bu itibari zedelemeye devam ediyor. Bu tarz zedeleyici çalışmalar ile daha yeni bir para biçimi olan kripto paraların yoluna taş koyuyorlar.

Netflix Olayı Yanlış Anladı

Bitcoin ve benzeri kripto para birimlerine değinen TV şovlarının çoğu aynı yaklaşımı takip ediyorlar. Kripto para birimlerinin olumsuz tarafını vurgulamak, bu bağlamda onlar için bir çözüm yolu gibi geliyor. Silicon Valley bile kripto paralar ile alay ediyor. Ancak bunu yaparken aynı zamanda izleyicileri birden çok kez bilgilendirmeye çalıştı. Netflix’in Explained dizisi, kripto paraları karalayan farklı bir yaratıktan ibaret.

Konunun derinlerine daha da inecek olursak bu dizi, yenilikçi konseptler ve teknolojileri kullanıcılara açıklamayı hedefliyor. Böyle bir konsepte sahip bir dizide sıra er ya da geç bitcoine gelecekti. Dizide bitcoinin çeşitli kullanım alanları ele alınırken daha çok yasa dışı hizmetlerden söz ediliyor. Bu yaklaşım aslında hiçbir şekilde doğru bir yaklaşım değil ve zaten ortada bu konuya dair kanıtlamış bir şey de yok.

Suç ile bitcoin arasında çok sayıda bir ilişki olduğu su götürmez bir gerçek. Fidye yazılımlar, kötü amaçlı yazılımlar, borsalara gerçekleştirilen saldırılar bunlara mükemmel örnekler. Öyle olsa bile bu suç girişimleri ile koca bir ekosistemi karalamak, hiç de mantıklı bir hareket değil. Bu nedenle Netflix’in yayınladığı dizinin bu açıdan tamamen doğru olduğunu söylemesini görmek şaşırtıcı.

Neredeyse Her Şey Yanlış

Kripto paraları suçla ilişkilendirme hayal kırıklığının ana noktasını oluştururken, Netflix’in yeni dizinde başka sorunlar da var. Tüm kripto paraların blok zincirini nasıl kullandıkları anlatılıyor, fakat yanlış anlatılıyor. Bu aşamada bir blok zinciri kullanmayan birkaç para birimi var. Yakın zamana kadar EOS ve TRON da bu listeye dahil oldu.

Ek olarak Satoshi Nakamoto, bitcoin topluluğunun saygın bir üyesidir. Ancak blok zinciri teknolojisini hiçbir şekilde icat etmemiştir. Bu kavram neredeyse otuz yılı aşkın bir senedir kullanılıyor ki bu Netflix gibi büyük bir kuruluşun kolaylıkla araştırmış olabileceği bir şey. Jameson Lopp, hayal kırıklıklarına dikkat çekerken, dizinin bu bölümünün eğitimle uzaktan yakından alakası olmadığını söylüyor.

” Netflix’in Explained dizisinin kripto paralar ile ilgili son bölümü olgusal yanlışlar içeriyor:

-Bitcoin’in çoğu illegal işlerde kullanılıyor.
-Bizans Generali’nin Problemi private işlemler yapabilmekle alakalı.
-Satoshi blockchaini icat etti.
-Bütün kripto paralar blockchain kullanıyor.”

Bunların hepsi, bitcoin ve onun arkasında yer alan teknoloji için olan desteğin kaybolmadığının bir göstergesi. Bu tür yanlışlıklar uygun araştırmalar ile kolayca düzeltilebilirdi. Bazı sebeplerden dolayı Netflix ve Vox tamamen farklı bir yaklaşım benimseye karar vermiş gibi görünüyor. Bitcoin, insanların fark etmeğinden çok daha fazlasına sahip ancak birkaç kişi bunu doğru bir şekilde vurgulayabiliyor. Bu tarz karalamalar oldukça talihsiz ve yakın zamanda değişmesi gereken bir durum.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment