Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apple’ın Kripto Para Uygulamaları İçin Getirdiği Yeni Kurallar

Apple geliştirici kılavuzunda bir güncelleme yaptı ve kripto para madenciliği için tasarlanmış olan uygulamaların App Store’da pek de hoş karşılanmadıklarını açıkça vurgulamış oldu.

Geçtiğimiz gün Koin Bülteni’nde paylaştığımız yazıda Apple tarafından yapılan bu güncellemenin kripto paraya ilişkin çeşitli alanları kapsadığını belirtmiştik. Apple’ın getirdiği yeni kurallar iPhone ve iPad gibi cihazların kripto para madenciliği için kullanılmalarını engelliyor. Ancak Apple getirilen yasağa rağmen bu cihazlarda madencilik yapmak isteyen kişiler için bir açıklık bıraktı. İsteyenler, madencilik işlemini ‘bulut’ üzerinde gerçekleştirdikleri sürece herhangi bir sorun yapamadan operasyonlarına devam edebilecekler. Apple’ın kripto para madenciliğine odaklanmış uygulamalarla arka planda ne gibi sorunlar yaşadığını tam olarak bilemiyoruz.

Apple yayınladığı kılavuzun güç verimliliğiyle ilgili olan kısmında şöyle belirtiyor: “Uygulama içerisinde gözüken her türlü üçüncü tarafın reklamı da dahil olmak üzere uygulamalar, kripto para madenciliği gibi alakasız arka plan işlemleri sürdüremezler“.

Apple’ın getirdiği yeni güncellemeleri çok daha açık bir şekilde görmek isteyenler için kılavuzun tamamen kripto paralarla ilgili olan kısmı şu şekilde:

3.1.5′ (b) Kripto paralar:

  • Cüzdanlar: Uygulamalar, belli bir kurum olarak kayıt yaptırmış geliştiriciler tarafından sunuldukları sürece dijital para depolamaya imkan sağlayabilirler.
  • Madencilik: İşlem cihaz haricinde (örn: bulut bazlı madencilik) gerçekleşmediği sürece uygulamalar kripto para madenciliği yapamazlar.
  • Borsalar: Uygulamalar, borsanın kendisi tarafından sunuldukları sürece, onaylanmış bir borsa üzerindeki kripto para işlemlerine veya aktarımlarına imkan sağlayabilirler.
  • ICO’lar: ICO’lara, kripto para bazlı vadeli işlem ticaretine, diğer kripto para bazlı menkul kıymet veya yarı-menkul kıymet ticaretine imkan tanıyan uygulamalar kurulu bankalar, menkul kıymet şirketleri, vadeli işlem tüccarları veya diğer onaylanmış finans kurumları tarafından sunulabilirler ve tüm ilgili yasalara uyum sağlamak zorundadırlar.
  • Kripto para uygulamaları farklı uygulamaları indirmek, diğer kullanıcıları indirmek için teşvik etmek, sosyal ağlarda gönderi yapmak gibi görevler karşılığında para birimi teklif edemezler.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment