Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

New York Başsavcılığı’ndan Kripto Şirketleri İçin Ek Yetki Talebi

New York Başsavcısı Letitia James, New York Başsavcılığı’na (OAG) kripto para şirketlerine dair ek yetkiler verilmesini talep eden bir yasa tasarısını önerdi.

Letitia James 5 Mayıs tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, OAG’ye kripto para şirketlerine dair çeşitli ek yetkiler verilmesini talep eden bir yasayı önerdiğini duyurdu. Tasarıda, New York Başsavcılığı ve New York Finansal Hizmetler Departmanı’nın (NYDFS) beraber çalıştığı ifade edildi. Yasa, OAG tarafından 2023 yasama yılında değerlendirilmek üzere eyalet senatosuna ve meclisine sunulacak.

Başsavcı, sektördeki dolandırıcılığın uzun bir süredir yatırımcılar için kabus haline geldiğini ve yüz milyarlarca dolar kaybetmelerine sebep olduğunu belirtti. James, dolandırıcılık faaliyetlerinden en çok zararı beyaz olmayan insanların gördüğünün altını çizdi. Bu noktada bağlı bulunduğu kuruma daha fazla yetki verilmesini talep eden başsavcı, bankaların dolandırıcılık mağduru müşterilerin fonlarını geri iade ettiğini ve kripto para şirketlerinin de aynı sorumluluğa sahip olması gerektiğine dikkat çekti.

Önerdiği yasa tasarısı kapsamında James, kripto para şirketlerinin dolandırıcılık mağduru müşterilerine para iadesi yapmasının zorunlu kılınmasının, New York Başsavcılığı’na bu şirketleri kapatma yetkisinin verilmesinin, ve kripto para şirketlerinin risk ve çıkar çatışması bilgilerinin yayınlanmasının sağlanacağını belirtti. Bunların yanı sıra, kripto para şirketlerinin bağımsız denetime tabi tutulacağı, müşteri varlıklarını ödünç alamayacağı veya veremeyeceği ve kripto para ihraççılarının aynı zamanda kripto platformu sahibi olmayacağı da James’in tasarısı içerisinde yer aldı.

Ayrıca tasarı kapsamında ihlal başına 10 bin ile 100 bin dolar arasında para cezası verme yetkisi gibi çeşitli cezalandırıcı yetkilerin de tasarıda yer aldığı görüldü.

Kripto Düzenleme, Koruma, Şeffaflık ve Gözetim (CRPTO) yasası olarak adlandırılan yasa birçok eyalet senatörü ve temsilcisi tarafından olumlu yorumlar aldı.

Öte yandan hukuk bürosu K&L Gates’in ortağı Andrew Hinkes, James’in kriptoyu yanlış anladığını merkeziyetsiz kurum ve kuruluşlara bu yasaların uygulanamayacağını belirterek yasanın yüksek ihtimalle başarısız olacağını ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!