Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

New York’ta Anaokulu Eğitimi İçin Bitcoin

Bitcoin‘i pek desteklemeyen kişiler Bitcoin’in sadece spekülasyon amaçlı kullanıldığını ve günlük hayatta hiçbir işlevi olmadığını söylerken, New York’taki bir anaokulu Bitcoin’in gayet de güzel bir ödeme metodu olabileceğini gösteriyor.

Velilerden İstek

Flatiron ve SoHo’daki Montessori Okullarının başkanı Marco Ciocca, Business Insider‘a verdiği röportajda bazı velilerin, Bitcoin ile okul ücreti ödeme hakkında sorular sorduğunu söyledi:

“Birkaç velimiz ‘Bitcoin kabul ediyor musunuz? Bende Bitcoin var. Ödemeyi Bitcoin ile yapabilir miyim?’ gibi sorular sordu.”

Birkaç senedir Bitcoin’i araştıran ve takip eden Marco Ciocca, Bitcoin ile ödeme yapmanın daha kolay olması, düşük işlem ücretleri ve işlemlerin hızlı olması gibi avantajlardan haber olduğu için yönetimdeki birkaç üyeyle birlikte Bitcoin’i de ödeme metotları arasına ekleme kararı aldı.

Kredi Kartı Ücretleri Can Yakıyor

Okul Bitcoin ile ödeme alsa da bunları Bitcoin olarak tutmuyor. Ödemeleri bir işlemden geçirerek Bitcoin’leri devlet parasına çevirip, banka hesabında tutuyorlar. Bu yöntem sayesinde Bitcoin’in epey hızlı değişen fiyatlarından da etkilenmemiş oluyorlar. İşlem yaptıkları borsa ödemelerden %1 işlem ücreti kesse de bu oran kredi kartı şirketleriyle kıyaslandığında oldukça cüzi kalıyor.

Bunun yanında bazen kredi kartları reddedilebiliyor ve bu yüzden işlem ücreti artıyor. Tüm bu etmenleri de göz aldıktan sonra okul, kredi kartlarından ödeme almama kararı aldı. Okul Bitcoin’in haricinde nakit, çek, havale gibi metotlar kullanıyor. İşlem ücretleriyle ilgili yorum yapan Ciocca:

“Evet yaklaşık %1 kadar bir işlem ücreti var ama bu oran kredi kartlarında %2, %3, %4 seviyelerine çıkabiliyor. Birçoğu reddediliyor, daha fazla işlem ücreti çıkıyor, tekrardan doldurmak durumunda kalıyorsunuz ve tüm bunlar okullar için bir problem oluşturuyor.” dedi.

Çok Etkileyici Değil

Pek çok şirket Bitcoin’i ödeme metotları arasında kattıklarına dair haberler yayınladı ancak Bitcoin ile ödeme yapan müşteri sayıları çok büyük miktarlarda değil. Montessori Okullarının da Bitcoin ile ödeme yapmaya hazır yalnız birkaç velisi bulunuyor.

Bitcoin ile ödeme yapan kişi sayısı henüz çok fazla değil. Dediğimiz gibi yalnız birkaç müşteri bu şekilde ödeme yapmayı tercih ediyor ancak mesele de zaten çok fazla kişinin bu ödeme yolunu seçmesi değil. Bir anaokulunun böyle bir davranış sergilemesi Bitcoin’in yalnızca gelecekteki büyük şirketler tarafından kullanılacak bir ödeme yolu değil; en temel kurumlarda bile kullanılabilecek bir ödeme metodu olduğunu gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment